Kysy ongelmia, saat ratkaisuja

Tunnetko sen kaverin, joka astuu sisään neukkariin ja ennen kuin hän edes istuu alas, hän alkaa selittää, miten homma pitäisi hoitaa? Minäkin tunnen.

Kysymykseni kuuluu, onko tämä kaveri sittenkään niin poikkeuksellinen. Vai tulevatko muutkin huoneeseen valmiit ratkaisut mielessä. Ehkä tuntemamme kaveri on vaan hiukan malttamattomampi ja ekstrovertimpi kuin muut huoneessa.

Tässä lienee myös syy, miksi ongelmanratkaisu koetaan usein vaikeaksi. Ihmiset luulevat ratkovansa samaa ongelmaa, vaikka ovatkin ymmärtäneet ongelman eri lailla, ratkovat ongelmaa eri tasoilla, tai ratkovat kerta kaikkiaan eri ongelmia. Ja päätyvät näin kinaamaan ratkaisuista, eivätkä ymmärrä, miten toinen kehtaa edes ehdottaa jotain niin päätöntä.

Yksinkertainen ratkaisu tähän haasteeseen on varmistaa, että ennen ratkaisuehdotuksia jutellaan, mitä ongelmaa ollaan ratkomassa. Jos haluaa lisätä ripauksen fasilitointia, voi pyytää juttelemaan ongelmasta pienryhmissä ja kirjaamaan ongelmia näkyville.

Ja jos haluaa varmistaa, ettei jäädä ratkomaan oireita vaan päästään syvemmälle, voi myös haastaa porukan juttelemaan, mistä nämä ongelmat johtuvat, ja kirjata löydetyt syyt uusiksi ongelmiksi.
Tämän jälkeen voidaan keskustella, mihin ongelmaan tai ongelmiin keskitytään.

Saadaan ryhmä ratkomaan oikeaa ongelmaa, osallistujat keskenään ratkomaan samaa ongelmaa ja lisättiin ymmärrystä ongelmasta, jolloin myös ratkaiseminen todennäköisesti helpottui.

Fasilitaattoreilla on toki laukuissaan muitakin, ei niin suoraviivaisia, tapoja ratkoa samaa haastetta.

Fasilitointimenetelmiä ongelmanratkaisuun

Joissain fasilitointimenetelmissä ongelmista ja ratkaisuista puhutaan yhtäaikaa, jolloin ratkaisuista puhuminen auttaa ymmärtämään myös ongelmia paremmin. Tällöin on selkeyden vuoksi kuitenkin hyvä kirjata niitä erilleen. Esimerkiksi menetelmässä dynaaminen fasilitointi keskustelu hyppii sujuvasti ongelmien ja ratkaisujen välillä fasilitaattorin kirjatessa näitä eri fläpeille. Samoin jos on määritelty ryhmälle tavoitteet, voi lähteä miettimään, esimerkiksi kahvilamenetelmällä, esteitä ja ratkaisuja tavoitteisiin pääsemiseksi. Ryhmä kirjaa yhdelle fläpille esteitä ja toiselle ratkaisuja näihin esteisiin.

Luova lähestymistapa samaan haasteeseen on ideointi. Hyväksytään, ettei täysin ymmärretä ongelmaa. Ideoidaan, haetaan ratkaisuja, luoviakin, laajasti aiheen tiimoilta. Annetaan reilusti aikaa keskusteluun ideoista, jolloin prosessin myötä tai viimeistään ideoiden arvioinnin yhteydessä tullaan tietoiseksi ongelmista.

Haluatko oppia dynaamisen fasilitointi-, kahvila- tai ideointiin tarkoitetun idealogi -menetelmän käytännössä ammattifasilitaattorin ohjauksessa? Tutustu tästä Sertifioitu fasilitaattori -valmennusohjelmaan!

Jaa artikkeli verkostollesi alla olevista kuvakkeista!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kun haluat ymmärtää aiheesta enemmän

Heräsikö kiinnostus, haluatko oppia aiheesta lisää? Ilmoittaudu maksuttomaan demotilaisuuteen ja tule kokemaan tapamme fasilitoida ja valmentaa. Saat kokea osallistavan työpajan käytännössä ja opit yhden fasilitointimenetelmän hyödynnettäväksi työssäsi.

Kehitä taitojasi fasilitaattorina

Haluatko kehittyä vaikuttavaksi ryhmätilanteiden fasilitoijaksi ja luoda onnistuneen yhteistyön edellytykset? Paranna taitojasi johtaa tuloksellisia tilaisuuksia ja ilmoittaudu valmennusohjelmaan. Saat parhaat käytännöt ja vuorovaikutteiset menetelmät tehokkaisiin ja tuloksellisiin työpajoihin. Opit fasilitaattorin ydinkompetenssit – sekä alan parhaat menetelmät ryhmien ohjaamiseen! Hallitset työpajojen suunnittelun ja osaat toimia haastavissakin tilanteissa. Valmennusohjelman päätteeksi saat sertifikaatin, joka on tunnustus osaamisesi näytöstä.

Autamme onnistumaan yhteistyössä – myös etänä!

Kuinka hyödyntää fasilitointia organisaatiossanne ja tehdä yhteistyöstä entistäkin vaikuttavampaa? Autamme teitä kehittämään kokous- ja työpajakulttuurianne osallistavammaksi ja yhdistämään asiantuntijoidenne osaamisen. Valmennamme fasilitointitaitoja sekä esimiehille, projektipäälliköille että asiantuntijoille. Kerro meille tarpeestanne ja suunnitellaan yhdessä teitä parhaiten palveleva kokonaisuus. Tiukassa tilanteessa ammattifasilitaattorimme ovat myös käytettävissäsi tilaisuuksien suunnitteluun ja johtamiseen. Toteutamme valmennuksia ja työpajoja suomeksi ja englanniksi.

Picture of Miikka Penttinen

Miikka Penttinen on fasilitoinut ja valmentanut fasilitointitaitoja ammatikseen vuodesta 2012 saakka. Valmennusten osallistujilta hän saa kiitosta innostavasta ja selkeästä tyylistään jakaa osaamistaan eteenpäin.

Miikka uskoo, että jokainen hyötyisi fasilitointitaidoista. Fasilitoinnin jatkuva kehittäminen on hänen työnsä ytimessä.

”Intohimonani on ymmärtää fasilitoinnin syvin olemus eli mitä ryhmissä tapahtuu ja miksi ihmiset toimivat kuten toimivat.”

Verkostoidu: LinkedIn | Twitter

Picture of Miikka Penttinen

Miikka Penttinen on fasilitoinut ja valmentanut fasilitointitaitoja ammatikseen vuodesta 2012 saakka. Valmennusten osallistujilta hän saa kiitosta innostavasta ja selkeästä tyylistään jakaa osaamistaan eteenpäin.

Miikka uskoo, että jokainen hyötyisi fasilitointitaidoista. Fasilitoinnin jatkuva kehittäminen on hänen työnsä ytimessä.

”Intohimonani on ymmärtää fasilitoinnin syvin olemus eli mitä ryhmissä tapahtuu ja miksi ihmiset toimivat kuten toimivat.”

Verkostoidu: LinkedIn | Twitter