On yksi aihe, joka herättää jokaisessa fasilitointivalmennuksessani vilkasta keskustelua. Se liittyy tilaisuuksien aloittamiseen ja psykologisen turvallisuuden tunteen luomiseen. Mikä tämä aihe sitten on? No se, etten ottaisi yhdenkään osallistavan tilaisuuden alkuun koko ryhmän yhteistä esittely- tai kuulumiskierrosta.
“Mikset? Sehän antaa jokaiselle osallistujalle tilaisuuden kertoa itsestään. Se mahdollistaa, että kaikki tietävät, keitä on paikalla. Vain siten jokainen oppii tuntemaan toisensa. Tämähän varmistaa, että kaikki ovat läsnä ja kuulolla.”
Väitän, että esittelykierros saattaa toimia juuri päinvastoin, kuin toivotaan. Se saattaa jopa estää psykologisen turvallisuuden tunteen muodostumisen. Pahimmillaan tämä saattaa lisätä yksittäisen osallistujan epävarmuuden ja epäluottamuksen tunnetta. Se voi myös vaikeuttaa avoimen keskustelun syntyä tilaisuuden edetessä.
“Ai miten niin?” saatat kysyä.
Tilaisuuden alussa haluamme varmistaa kaksi asiaa: ensiksi sen, että osallistujat fokusoituvat asiaan ja tietävät miksi olemme kokoontuneet ja mitä haluamme saada aikaiseksi.
Toiseksi toivomme ihmisten virittäytyvän läsnäoleviksi ja muodostavan pikkuhiljaa yhteyden toisiin osallistujiin, jotta he uskaltavat keskustella tilaisuuden aiheista avoimesti ja luottamuksellisesti.
Tätä luottamusta ja läsnäoloa ei saavuteta ihan noin vain, sillä se harvoin toteutuu siten, että yksi vuorollaan kertoo itsestään koko ryhmän edessä.
Mieti vaikka itseäsi, miten luontevalta sinusta tuntuu kertoa itsestäsi vaikkapa 15 ihmisen edessä? Olemme toki kaikki olleet niissä tilanteissa ja todennäköisesti selviämme niistä ihan hyvin, mutta parannammeko siten luottamusta ja yhteyttä toisiin osallistujiin? Miltä sinusta tuntuu istua ja kuunnella, kun 15 osallistujaa vuorollaan kertoo itsestään? Jaksatko kiinnostua jokaisen tarinasta? Muistatko jokaisen nimen kierroksen jälkeen? Tuntuuko ihmiset sinusta tutuilta?
Miten luoda psykologista turvaa
Yleensä muodostamme suhteen ja luottamuksen yhteen ihmiseen kerrallaan. Se tapahtuu luontevimmin kahdenkeskisessä dialogissa. Ison ryhmän esittelykierroksen sijaan suosittelen siis jakamaan ihmiset lyhytkestoisiin parikeskusteluihin. Tämän voi tehdä vaikkapa kolme kertaa paria vaihtaen, eikä aikaa ole siltikään kulunut kuin murto-osa siitä, mitä kuluisi koko ryhmän esittelykierroksessa. Näin jokainen saa käydä dialogia yhden ihmisen kanssa kerrallaan, kuunnellen ja jakaen. Tämän jälkeen ihmiset ovat tutustuneet muutamaan kaveriin hyvin, muodostaneet tärkeitä yhteyksiä. He ovat jakaneet itsestään juuri sen verran, että työskentely tilaisuudessa tästä eteenpäin on helpompaa, luontevampaa ja luottamuksellisempaa. Eli psykologisesti turvallista.
Lue lisää aiheesta:
Haluatko ymmärtää enemmän psykologisesta turvallisuudesta? Lataa maksuton tallenne Miten luoda psykologista turvaa tilaisuudessa -webinaaristamme. Webinaarin jälkeen ymmärrät, miksi on tärkeää luoda turvallinen ilmapiiri kokouksiin, työpajoihin ja tapaamisiin sekä miten se tehdään. Teet kokouksista ja työpajoista vaikuttavia ja helpotat yhteistyössä onnistumista.
Jaa artikkeli verkostollesi somessa alla olevista kuvakkeista.
Kun haluat ymmärtää enemmän fasilitoinnista
Miten onnistua yhteistyössä etänä? Kuinka lisätä dialogisuutta työelämässä? Mitä läpimurtopäätökset ryhmässä edellyttävät? Hyödynnä asiantuntijoidemme maksuttomat materiaalit ja paranna taitojasi johtaa työelämän tuloksellisia ryhmäprosesseja!
Lataa maksuttomat oppaat ja katso webinaaritallenteet
Paranna taitojasi johtaa tuloksellisia tilaisuuksia!
Haluatko kehittää osaamistasi ja oppia järjestämään tuloksellisia tilaisuuksia? Parantamalla taitojasi johtaa työelämän ryhmätilanteita autat asiakkaitasi, tiimiäsi ja sidosryhmiäsi onnistumaan yhteistyössä. Opi vuorovaikutteisissa ja käytännönläheisissä valmennuksissamme konkreettisia työkaluja johtaa tuloksellisia tilaisuuksia!
Lue lisää avoimista fasilitointivalmennuksista
Autamme onnistumaan yhteistyössä – myös etänä!
Kuinka hyödyntää fasilitointia organisaatiossanne ja tehdä yhteistyöstä entistäkin vaikuttavampaa? Autamme teitä kehittämään kokous- ja työpajakulttuurianne osallistavammaksi ja yhdistämään asiantuntijoidenne osaamisen. Valmennamme fasilitointitaitoja niin esimiehille, projektipäälliköille kuin asiantuntijoillekin. Kerro meille tarpeestanne ja suunnitellaan yhdessä teitä parhaiten palveleva kokonaisuus. Tiukassa tilanteessa ammattifasilitaattorimme ovat myös käytettävissäsi tilaisuuksien suunnitteluun ja johtamiseen. Toteutamme valmennuksia ja työpajoja suomeksi ja englanniksi.