Miten minusta tulee oikea fasilitaattori?

Fasilitointivalmennuksissani osallistujat pohtivat usein sitä, miten heistä voisi kehittyä varmaotteisia fasilitaattoreita. Reittejä on varmasti monia eikä ole osoittaa yhtä ainoaa oikeaa polkua kuljettavaksi. Mutta entä jos kysyisimme, mikä olisi lyhyin mahdollinen reitti ammattitaitoiseksi fasilitaattoriksi?

Pakko on paras motivaatio

Uuden oppimisessa ensimmäinen vaatimus on aina riittävä motivaatio. Tämä korostuu fasilitoinnissa sen vuoksi, ettei ryhmänohjaustaitoja voi kovin pitkälle harjoitella itsekseen. Alun epävarmuus ja mahdolliset kompuroinnit tapahtuvat ryhmän edessä. Eli epämukavuusalueellehan tässä joutuu väkisinkin.

Pakko on paras motiivi, tapasi basistikaverini toistella. Oma kokemukseni tukee vahvasti tätä väitettä. Korkein opiskelumotiivi on aina ollut näillä valmennusteni osallistujilla, joilla on tiedossa konkreettinen tilaisuus, jossa pääsevät (tai joutuvat) ensi kerran fasilitaattoreiksi.

Tiedoista taidoiksi harjoittelemalla

Seuraavaksi tarvitaan selkeää ja riittävän ytimekäs tietopaketti fasilitoinnin periaatteista ja menetelmistä. Tämän tiedon voi hankkia kirjoistakin, mutta valmennuksilla on kirjoihin nähden yksi olennainen etu: Valmennuksissa menetelmiä voidaan harjoitella työpajaa simuloivissa tilanteissa.

Aluksi on järkevää, että valmentaja toimii harjoituksissa fasilitaattorina. Näin osallistujat pääsevät seuraamaan ja analysoimaan kokeneen fasilitaattorin toimintaa. Tämä vaihe kannattaa kuitenkin ohittaa melko pian ja päästää valmennuksen osallistujat kokeilemaan itse fasilitaattorin roolia. Näissä harjoituksissa ei vielä tarvitse suunnitella ryhmätöiden aiheitta tai ohjeistusta, vaan voidaan keskittyä pelkästään ryhmänohjaamisen harjoitteluun.

Sitten onkin aika siirtää opit arkeen. Keskeiset fasilitointimenetelmät taipuvat helposti moniin erityyppisiin tilanteisiin. Tämä on tietysti mukava asia, kun ei tarvitse opiskella kymmenittäin erilaisia menetelmiä. Mutta tällä on tietysti looginen kääntöpuolensa. Tilaisuudet on etukäteen suunniteltava, koska menetelmät on muokattava tilaisuuteen soveltuviksi.

Sparrauksesta apua

Työpajojen suunnittelussa suosittelen käyttämään apuna kokeneempaa fasilitaattoria sparraajana. Aloittelevan fasilitaattorin suunnitelmat tapaavat olemaan turhan koukeroisia ja kunnianhimoisia. Keskustelu konkarin kanssa auttaa yksinkertaistamaan suunnitelmaa. Yleensä konkareilta saa välittömästi hyviä neuvoja, kun esittelee valmiin suunnitelman ja pyytää kehitysideoita.

On selvää, että aina ei ole sopivia konkareita tarjolla. Onneksi usein pelkkä suunnitelman ääneen esittely auttaa huomaamaan ilmeiset sudenkuopat. Keskustelukumppanin ei tarvitse olla osallistamisen konkari, riittää että hänellä on hiukan ymmärrystä työpajatyöskentelystä.

Pyydä palautetta, reflektoi ja toista, toista toista!

Tilaisuuden jälkeen kannattaa varata hetki aikaa ja analysoida kokemusta. Työpajan osallistujilta on hyvä kerätä palaute ja itse arvioida tilaisuuden onnistumista. Jos analyysi tuottaa selkeitä kehitysideoita, kannattaa erityisesti nämä pointit kirjata muistiin.

Onko maali nyt saavutettu eli olemme saaneet uuden varmaotteisen fasilitaattorin työelämään? Melkein, mutta ei ihan. Vielä tarvitaan lukuisia toistoja, jotta hankitut taidot muuttuvat rutiineiksi.

Kaipaatko aiheesta syvempää ymmärrystä?

Oletko valmis aloittaamaan matkasi taitavaksi ja itsevarmaksi työpajojen fasilitaattoriksi? Tutustu suosittuun käytännönläheiseen fasilitoinnin perusteisiin pureutuvaan Vaikuttavaa fasilitointia -valmennukseemme. Valmennuksessa pääset harjoittelemaan fasilitointitaitoja turvallisessa ympärisössä ja saat palautetta oman ammattitaitosi kehittämiseksi. Opi suunnittelemaan ja vetämään yksinkertaisia ja tuloksellisia työpajoja mistä tahansa aiheesta!

Tutustu valmennukseen tästä

Vaikuttava fasilitointi -valmennus on valmennusohjelman Sertifoitu fasilitaattori 1.osa. Kun haluat kehittää osaamistasi johdonmukaisesti ja tehdä osaamisesi näkyväksi, tämä valmennusohjelma tarjoaa sinulle tien sertifioiduksi fasilitaattoriksi. Lisätietoa sertifiointiin johtavista valmennuksista ja sertifiointiprosessista saat alla olevasta linkistä.

Lue lisää Sertifioitu fasilitaattori -valmennusohjelmasta

Tarvitseeko esimies-, kehitys-, konsultti- tai myyntitiiminne kohdennettua valmennusta? Valmennamme fasilitointitaitoja organisaatiokohtaisesti tarpeisiinne räätälöidysti niin face-to-face kuin verkkotilaisuuksien vetämiseen. Ota yhteyttä, niin suunnitellaan teitä parhaiten palvele kokonaisuus! Kokeneille työpajojen vetäjille tarjoamme myös oman osaamisen kasvun tueksi sparrailua.

Ota yhteyttä ja kerro meille tarpeestasi

Kari Kukkola

Kari Kukkola on yksi Grape Peoplen pitkäaikaisimmista valmentajista. Kari on sosiaalipsykologi (VTM) ja työyhteisösovittelija, joka sovittelutilanteiden lisäksi on valmentanut muutos- ja strategiajohtamista sekä fasilitointitaitoja vuodesta 2009 lähtien. Hän myös konsultoi yrityksiä muutostilanteissa, strategiatyössä, monimutkaisissa tilanteiden selkeyttämisessä ja ristiriitojen hallinnassa.

Verkostoidu: LinkedIn | Twitter

Kari Kukkola

Kari Kukkola on yksi Grape Peoplen pitkäaikaisimmista valmentajista. Kari on sosiaalipsykologi (VTM) ja työyhteisösovittelija, joka sovittelutilanteiden lisäksi on valmentanut muutos- ja strategiajohtamista sekä fasilitointitaitoja vuodesta 2009 lähtien. Hän myös konsultoi yrityksiä muutostilanteissa, strategiatyössä, monimutkaisissa tilanteiden selkeyttämisessä ja ristiriitojen hallinnassa.

Verkostoidu: LinkedIn | Twitter