Istuin yleisössä kuuntelemassa luentoa. Ulkomaalainen luennoitsija puhui mielenkiintoisesta aiheesta. Olin kynä sauhuten tehnyt muistiinpanoja ja päässä surrasi monenmoisia ajatuksia. Luentoa oli kestänyt puolitoista tuntia, kun vihdoin luennoitsija pääsi loppuun. Hänen viimeisellä PowerPoint diallaan oli yksi iso kysymysmerkki. Ystävällisesti hän sanoi: ”Tässä oli kaikki mitä minulla oli kerrottavaa, haluaisiko joku kysyä jotain?”. Hän oli hetken hiljaa ja sillä aikaa ihmiset katselivat muistiinpanojaan. Ennen kuin kukaan ehti kysyä mitään luennoitsija totesi: ”no, voitte laittaa minulle sähköpostia myöhemminkin. Kiitos osallistumisesta.”
Minua harmitti, sillä en ollut lainkaan ehtinyt jäsentämään kuulemaani. Minulla oli paljon muistiinpanoja, mutten ollut ehtinyt lukaista niitä läpi. Olisin sitä paitsi halunnut jutella jonkun kanssa kuulemastani.
Luennon jälkeen menimme kollegani kanssa lounaalle. Juttelimme luennon sisällöstä ja reflektoimme ajatuksiamme sekä kyselimme, miten kumpikin meistä oli asian ymmärtänyt. Sain paljon oivalluksia. Nyt meillä olisi ollut monta kysymystä esitettäväksi luennoitsijalle. Harmi vaan, että tilaisuus oli jo ohi.
Miten lisätä ymmärrystä
Mitä luennoitsija voisi tehdä lisätäkseen kuulijoiden ymmärrystä ja helpottaakseen osallistumista? Voisiko luennoitsija tehdä jotain muuta kuin kysyä lopuksi, mitä kysymyksiä ihmisillä on? Uskon, että voisi.
Fasilitoinnissa on kyse osallistumisen helpottamisesta. Myös luennoitsija voisi fasilitoida kuulijoiden ymmärryksen muodostumista. Sen sijaan, että kysyy esityksen lopuksi yleisöltä kysymyksiä, voi pyytää ihmisiä kääntymään vierustoverin puoleen ja käyttämään muutaman minuutin parikeskusteluun: ”Juttele parin kanssa, mitä juuri kuulit ja mitä haluaisit kysyä.” Parin kanssa jutellessa omat ajatukset jäsentyvät samalla, kun kuulee mitä kaveri on luennosta itselleen poiminut. Syntyy dialogia, joka lisää ymmärrystä aiheesta ja kiinnittää opittua syvempään muistiin.
Lyhyen keskustelun jälkeen on yhteistuumin paljon helpompi esittää kysymyksiä luennoitsijalle. Kaikkein itsestäänselvimmät kysymykset ovat ehkä jo tulleet selviksi jutellessa ja esitettäväksi seuloutuu oikeasti mielenkiintoisia kysymyksiä. On myös paljon helpompaa esittää kommentteja tai kysymyksiä tällaisen lyhyen pariporinan jälkeen, kuin ilman sitä. Parin kanssa on saanut jäsentää ajatuksiaan ja testata esiin nousseiden kysymysten mielekkyyttä.
Vaikkei parikeskustelun jälkeenkään kukaan kysyisi mitään, on osallistujilla silti todennäköisesti parempi ja jäsentyneempi ymmärrys esityksen aiheesta ja he muistavat sisällön paremmin kuin ilman parikeskustelua.
Haluatko ymmärtää enemmän psykologisesta turvallisuudesta? Lataa maksuton Miten luoda psykologista turvaa tilaisuudessa -webinaaritallenne. Webinaarin jälkeen ymmärrät, miksi on tärkeää luoda turvallinen ilmapiiri kokouksiin, työpajoihin ja tapaamisiin sekä miten se tehdään. Teet kokouksista ja työpajoista vaikuttavia ja helpotat yhteistyössä onnistumista.
Jaa artikkeli verkostollesi somessa alla olevista kuvakkeista.
Kun haluat ymmärtää enemmän fasilitoinnista
Miten onnistua yhteistyössä etänä? Kuinka lisätä dialogisuutta työelämässä? Mitä läpimurtopäätökset ryhmässä edellyttävät? Hyödynnä asiantuntijoidemme maksuttomat materiaalit ja paranna taitojasi johtaa työelämän tuloksellisia ryhmäprosesseja!
Lataa maksuttomat oppaat ja katso webinaaritallenteet
Paranna taitojasi johtaa tuloksellisia tilaisuuksia!
Haluatko kehittää osaamistasi ja oppia järjestämään tuloksellisia tilaisuuksia? Parantamalla taitojasi johtaa työelämän ryhmätilanteita autat asiakkaitasi, tiimiäsi ja sidosryhmiäsi onnistumaan yhteistyössä. Opi vuorovaikutteisissa ja käytännönläheisissä valmennuksissamme konkreettisia työkaluja johtaa tuloksellisia tilaisuuksia!
Lue lisää avoimista fasilitointivalmennuksista
Autamme onnistumaan yhteistyössä – myös etänä!
Kuinka hyödyntää fasilitointia organisaatiossanne ja tehdä yhteistyöstä entistäkin vaikuttavampaa? Autamme teitä kehittämään kokous- ja työpajakulttuurianne osallistavammaksi ja yhdistämään asiantuntijoidenne osaamisen. Valmennamme fasilitointitaitoja niin esimiehille, projektipäälliköille kuin asiantuntijoillekin. Kerro meille tarpeestanne ja suunnitellaan yhdessä teitä parhaiten palveleva kokonaisuus. Tiukassa tilanteessa ammattifasilitaattorimme ovat myös käytettävissäsi tilaisuuksien suunnitteluun ja johtamiseen. Toteutamme valmennuksia ja työpajoja suomeksi ja englanniksi.