Fasilitaattorin tarvikkeet – mitä kokoustilassa tai salkussa pitäisi olla?

9.5.2017

Mitä tarvikkeita ja materiaaleja fasilitaattorilla kannattaisi olla aina mukana tai kokoustilassa saatavilla? Lähtiessäni fasilitoimaan tarkistan aina, että kaikki olennaisimmat tarvikkeet ovat mukana. Fasilitaattorin tarvikkeet -pakkauslistani on kätevä ehkä muillekin.

1Fläppipaperi Fläppipaperia

Powerpoint tai valkotaulukin käy, mutta jos muistiinpanoja ja kuvia syntyy paljon, edelliset katoavat uusien alta. Fläppipaperit voi laittaa näkyville kokoustilan seinille.

2 Maalarinteippi

Fläppipapereiden kiinnittämiseen seinälle

3 Nimilaput

Nimilapputarrat ovat tarpeelliset ison ryhmän kanssa, jos osallistujat eivät tunne toisiaan nimeltä.

Tuoksutussit4 (Tuoksu)tussit

Mitkä tahansa paksut ja tummat tussit sopivat fläppipapereille tai valkotauluun kirjoittamiseen. Kapeakärkiset ja haaleat eivät näy kaikille. Hyvin tusseihin kannattaa panostaa oman työilonkin vuoksi. Tuoksutusseissa erityistä on se, että niistä jää vahvempi muistijälki, kaikki aistit aktivoituvat.

5 Soitin

Ison ryhmän kanssa on kätevää, että on käytettävissä jokin soitin, jolla voi antaa äänimerkkejä ja saada ryhmän huomion puheensorinan yli. Soitin voi olla kello, helistin, sadekeppi, triangeli, rumpu tai ukulele.

Isot liimalaput - Meeting notes post-it6 Isoja liimalappuja (post-it)

Aivan pienille liimalapuille kirjoitetut asiat eivät näy koko ryhmälle. Käytä isoja A5-kokoisia liimalappuja (Meeting notes), jotta niihin voi kirjoittaa paksulla tussilla ja useampia sanoja.

7 Sakset

Äänestystarraliuskojen suikaloimiseen pienemmiksi, liimalappujen tai fläppipapereiden puolittamiseen.

8 ÄänestystarrojaÄänestystarrat

Äänestää voi myös huutamalla, kättä nostamalla tai merkkaamalla rasteja tussilla. Helpointa ja hauskinta äänestäminen on jakamalla kaikille tietty määrä pieniä pyöreitä tarroja. Voit sanoa esimerkiksi, että ”kukin tarra edustaa tonnin investointia, jokaisella parilla on käytettävissään 8000 €, miettikää, miten sen sijoitattte eri ideoille”.

9 Kyniä ja paperia

Osallistujien muistiinpanoja varten. Ei voi olettaa, että näinä digitalisaation päivinä jokaisella on mukana oma kynä ja muistivihko.

A4 kansio10 Kirjoitusalustat

Jos ei käytä pöytää, sylissä on vaikea kirjoittaa. Kulmalukkokansiot ovat kätevä kirjoitusalusta, jonka sisään saa myös omat muistiinpanot ja mahdolliset monisteet talteen.

11 Luovia virikkeitä

Nopea virike ideoinnin tyssätessä, vision luomisen aloituksessa tai työpajan aloituksessa on kuvakorttien käyttö. Kuvakortteja on erilaisia lasten peleistä ja tarotkorteista valokuvaterapiaan. Laukussani saattaa olla piilossa muutakin – kuten pikaprotoilua varten  muovailuvahaa, liituja tai legoja – tai osallistujille jaettavia stressipalloja. Ja eikös olisi energisoivaa, jos fasilitaattori yllättäisi iltapäivällä karkkitarjoilulla?

Mitkä ovat sinulle tärkeimmät kokous- ja työpajatarvikkeet? Mitä olet huomannut muiden käyttävän menestyksekkäästi?

Kun haluat ymmärtää enemmän fasilitoinnista

Miten onnistua yhteistyössä etänä? Kuinka lisätä dialogisuutta työelämässä? Mitä läpimurtopäätökset ryhmässä edellyttävät? Hyödynnä asiantuntijoidemme maksuttomat materiaalit ja paranna taitojasi johtaa työelämän tuloksellisia ryhmäprosesseja!

Lataa maksuttomat oppaat ja katso webinaaritallenteet

Paranna taitojasi johtaa tuloksellisia tilaisuuksia!

Haluatko kehittää osaamistasi ja oppia järjestämään tuloksellisia tilaisuuksia? Kehittämällä taitojasi johtaa työelämän ryhmätilanteita autat asiakkaitasi, tiimiäsi ja sidosryhmiäsi onnistumaan yhteistyössä. Opit vuorovaikutteisissa ja käytännönläheisissä valmennuksissamme konkreettisia työkaluja johtaa tuloksellisia tilaisuuksia!

Tutustu koulutuskalenteriin ja varmista paikkasi valmennuksista

Autamme onnistumaan yhteistyössä – myös etänä!

Kuinka hyödyntää fasilitointia organisaatiossanne ja tehdä yhteistyöstä entistäkin vaikuttavampaa? Autamme teitä kehittämään kokous- ja työpajakulttuurianne osallistavammaksi ja yhdistämään asiantuntijoidenne osaamisen. Valmennamme fasilitointitaitoja niin esimiehille, projektipäälliköille kuin asiantuntijoillekin. Kerro meille tarpeestanne ja suunnitellaan yhdessä teitä parhaiten palveleva kokonaisuus. Tiukassa tilanteessa ammattifasilitaattorimme ovat myös käytettävissäsi tilaisuuksien suunnitteluun ja vetämiseen. Toteutamme valmennuksia ja työpajoja sekä suomeksi että englanniksi.

Ota yhteyttä ja kerro meille tarpeestanne!

Kirjoittajasta

Piritta van der Beek (os. Kantojärvi) Grape People Finland Oy:n hallituksen jäsen, valmentaja, sertifioitu ammattifasilitaattori (CPF), taiteen maisteri (TaM), hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ)

Piritta valmentaa fasilitointitaitoja konsulteille, kehittäjille, esimiehille ja johtajille. Piritta on fasilitoinut työpajoja ja kehitysprosesseja asiakkaiden erilaisista kompleksisista sisällöistä jo vuodesta 2001. Kokemuksistaan Piritta on kirjoittanut kirjan Fasilitointi luo uutta (Talentum, 2012), jossa käydään läpi yli 50 menetelmää luovan ongelmanratkaisun fasilitointiin.

 

 

Tallenna