Fasilitaattorin tarvikkeet – mitä kokoustilassa tai salkussa pitäisi olla?

9.5.2017

Mitä tarvikkeita ja materiaaleja fasilitaattorilla kannattaisi olla aina mukana tai kokoustilassa saatavilla? Lähtiessäni fasilitoimaan tarkistan aina, että kaikki olennaisimmat tarvikkeet ovat mukana. Fasilitaattorin tarvikkeet -pakkauslistani on kätevä ehkä muillekin.

1Fläppipaperi Fläppipaperia

Powerpoint tai valkotaulukin käy, mutta jos muistiinpanoja ja kuvia syntyy paljon, edelliset katoavat uusien alta. Fläppipaperit voi laittaa näkyville kokoustilan seinille.

2 Maalarinteippi

Fläppipapereiden kiinnittämiseen seinälle

3 Nimilaput

Nimilapputarrat ovat tarpeelliset ison ryhmän kanssa, jos osallistujat eivät tunne toisiaan nimeltä.

Tuoksutussit4 (Tuoksu)tussit

Mitkä tahansa paksut ja tummat tussit sopivat fläppipapereille tai valkotauluun kirjoittamiseen. Kapeakärkiset ja haaleat eivät näy kaikille. Hyvin tusseihin kannattaa panostaa oman työilonkin vuoksi. Tuoksutusseissa erityistä on se, että niistä jää vahvempi muistijälki, kaikki aistit aktivoituvat.

5 Soitin

Ison ryhmän kanssa on kätevää, että on käytettävissä jokin soitin, jolla voi antaa äänimerkkejä ja saada ryhmän huomion puheensorinan yli. Soitin voi olla kello, helistin, sadekeppi, triangeli, rumpu tai ukulele.

Isot liimalaput - Meeting notes post-it6 Isoja liimalappuja (post-it)

Aivan pienille liimalapuille kirjoitetut asiat eivät näy koko ryhmälle. Käytä isoja A5-kokoisia liimalappuja (Meeting notes), jotta niihin voi kirjoittaa paksulla tussilla ja useampia sanoja.

7 Sakset

Äänestystarraliuskojen suikaloimiseen pienemmiksi, liimalappujen tai fläppipapereiden puolittamiseen.

8 ÄänestystarrojaÄänestystarrat

Äänestää voi myös huutamalla, kättä nostamalla tai merkkaamalla rasteja tussilla. Helpointa ja hauskinta äänestäminen on jakamalla kaikille tietty määrä pieniä pyöreitä tarroja. Voit sanoa esimerkiksi, että ”kukin tarra edustaa tonnin investointia, jokaisella parilla on käytettävissään 8000 €, miettikää, miten sen sijoitattte eri ideoille”.

9 Kyniä ja paperia

Osallistujien muistiinpanoja varten. Ei voi olettaa, että näinä digitalisaation päivinä jokaisella on mukana oma kynä ja muistivihko.

A4 kansio10 Kirjoitusalustat

Jos ei käytä pöytää, sylissä on vaikea kirjoittaa. Kulmalukkokansiot ovat kätevä kirjoitusalusta, jonka sisään saa myös omat muistiinpanot ja mahdolliset monisteet talteen.

11 Luovia virikkeitä

Nopea virike ideoinnin tyssätessä, vision luomisen aloituksessa tai työpajan aloituksessa on kuvakorttien käyttö. Kuvakortteja on erilaisia lasten peleistä ja tarotkorteista valokuvaterapiaan. Laukussani saattaa olla piilossa muutakin – kuten pikaprotoilua varten  muovailuvahaa, liituja tai legoja – tai osallistujille jaettavia stressipalloja. Ja eikös olisi energisoivaa, jos fasilitaattori yllättäisi iltapäivällä karkkitarjoilulla?

Mitkä ovat sinulle tärkeimmät kokous- ja työpajatarvikkeet? Mitä olet huomannut muiden käyttävän menestyksekkäästi?

Fasilitaattorin tarvikkeet verkkokaupassa

Lähes kaikki yllä mainittut fasilitaattorin tarvikkeet voit hankkia Grape Peoplen verkkokaupasta >

Liimalaput, pyh pah!

Mutta entä jos joku vihaa post-it-lappuja? Lue tämä juttu >

 

Kirjoittaja

Piritta van der Beek (os. Kantojärvi) on valmentaja, sertifioitu ammattifasilitaattori (CPF) ja Grape Peoplen toimitusjohtaja.

Piritta valmentaa fasilitointitaitoja konsulteille, kehittäjille, esimiehille ja johtajille. Piritta on fasilitoinut työpajoja ja kehitysprosesseja asiakkaiden erilaisista kompleksisista sisällöistä jo vuodesta 2001. Kokemuksistaan Piritta on kirjoittanut kirjan Fasilitointi luo uutta (Talentum, 2012), jossa käydään läpi yli 50 menetelmää luovan ongelmanratkaisun fasilitointiin.
Piritta van der Beek
@Grapiritta

Tallenna