Fasilitointi vaatii rohkeutta

6.8.2018

Tämä on kirjoitus siitä, milloin kannattaa osallistaa. Tai oikeastaan siitä, milloin ei missään nimessä kannata osallistaa.

Tyypillisesti osallistujat tulevat ryhmätilanteeseen oman käsityksensä kanssa siitä, miten asia tulee hoitaa. Tilaisuuden aikana osallistujan päähuomio on siinä, miten hän saa muut vakuuttuneiksi siitä, että hänen ehdotuksensa on se oikea. Kukaan ei ole varsinaisesti kiinnostunut muiden näkemyksistä tai etsimään parasta yhteistä ratkaisua.

Anna ryhmälle päätösvalta

Tästä fasilitoinnissa mielestäni on kyse: autetaan ryhmää löytämään ryhmälle paras ratkaisu. Paino sanoilla: ryhmälle paras ratkaisu. Ei pomolle tai äänekkäimmälle osallistujalle paras ratkaisu. Tämä on tietenkin melkoinen rajoite, koska tämä tarkoittaa sitä, että ryhmälle on uskallettava antaa päätösvalta asiasta.

Luota ryhmään

Minulta tilattiin hiljattain erään työpajan fasilitointi. Työpajan tilaaja oli valmistellut mallin, joka piti saada myytyä osallistujille. Lisäksi se piti vielä myydä niin hyvin, että osallistujat lähtevät myymään sitä eteenpäin. Kun tilaaja esitteli minulle malliaan ennen työpajaa, alkoivat hälytyskellot soida. Malli kuulosti loppuun asti mietityltä eli tilanne oli kärjistettynä tämä: tilaajalla on valmis ehdotus, josta osallistujat eivät edes ennakkotietojen mukaan tule tykkäämään, fasilitaattori tilataan paikalle tekemään taikatemppuja ja lopuksi osallistujat ovatkin yhtäkkiä haltioissaan tästä mallista.

No, onneksi tällä kertaa tilaajani oli fiksu, ja lisäksi vielä rohkea, ja huomasi, että hän vain halusi ehdotuksensa näyttävän huolellisesti mietityltä. Hän päätyi lopulta esittelemään pelkän raamin, jota ryhmä lähti jalostamaan eteenpäin. Tilaisuus sujui hienosti ja osallistujat työskentelivät antaumuksella. Tilaajani ihmetteli, mitä oikein tein, miten tämä vastahankainen ryhmä oli yhtäkkiä niin innostunut aiheesta.

Valitettavasti en voi ottaa tästä kunniaa. Kyse ei ollut siitä, mitä minä tilaisuudessa tein. Kyse oli siitä, miten rohkeasti tilaajani uskalsi antaa rakkaan ehdotuksensa ryhmän jalostettavaksi ja luottaa ryhmään.

 

Kirjoittaja

Miikka Penttinen
fasilitaattori ja fasilitointivalmentaja
Grape People Finland Oy

Katso tästä Miikan videoterveydys

#fasilitointi #GrapePeople

Tapaat Miikkan seuraavan kerran Innovaatioiden fasilitointi – demotilaisuudessa 14.8. Kaapelitehtaalla. Klikkaa linkistä lisätietoja, ilmoittaudu mukaan maksuttomaan tilaisuuteen ja tule viettämään kanssamme innostava aamupäivä.

 

 

Haluatko oppia osallistamisen taitoja, joilla johdat tiimisi tai ryhmäsi parempiin päätöksiin? Tule kehittämään fasilitointitaitojasi ja opi rakentamaan tehokkaita työpajoja.

Tutustu vaikuttavan fasilitoinnin valmennukseen

 

Valmennamme fasilitointitaitoja niin esimiehille, projektipäälliköille kuin tiimivetäjillekin sekä tarjoamme henkilökohtaista sparrausta tarpeidesi mukaan. Pyydä meiltä tarjous valmennuksesta tai kerro lisää sparraustarpeestasi.

Kysy valmennuksesta tai sparrauksesta

 

Vaihtoehtoisesti voit hyödyntää ammattifasilitaattoreitamme oman kokouksesi, työpajasi tai kehitysprosessin läpiviennissä, jolloin pääset itse osallistujana keskittymään sisältöön täysipainoisesti. Fasilitoimme mm. strategian jalkautuksia sekä organisaation laajoja muutosprosesseja.

Kysy tilaisuuden tai muutoksen fasilitoinnista