Olemme viime aikoina toteuttaneet Open space -työpajoja. Open spacen perusajatus on se, että työpajaan osallistuvat kiertävät vapaasti eri keskusteluryhmissä (fläpeillä), kokousta käydään niin kauan kuin juttua riittää ja kahvia hörpätään silloin kun siltä tuntuu. Aidossa Open space -työpajassa osallistujat myös itse ideoivat keskustelujen aiheet. Uusi keskustelu voi alkaa vaikka kesken työpajan jos sopiva aihe pulpahtaa esiin.

Meillä on pääsääntöisesti toteutettu open Space -muunnelmaa, jossa aiheet on sovittu ennakolta, mutta muutoin työpajaa käyty ”avoimen tilan” periaatteilla. Sekä osallistujat, työpajojen omistajat että fasilitaattorit ovat olleet erittäin tyytyväisiä.

Vapaa muoto viehättää. Koska ei mennä kellon mukaan, aika ei lopu kesken juuri kun keskustelu on vilkkaimmillaan. Asiantuntijat pitävät siitä, että he voivat osallistua siihen keskusteluun, johon heillä on annettavaa (tosin olen pannut merkille, että kaikki osallistuvat kaikkiin keskusteluihin, jos ei muuta niin kuuntelemalla ja kyselemällä). Vielä kun tauonkin voi pitää silloin kun siltä tuntuu, tuntuu ajankäyttö tuntuu sopivalta ja tehokkaalta.

Pirjo Kuuppo
Neste Oyj