Kuinka palautua työpajan fasilitoinnista?

Stagelta toipuminen, hermoston helliminen, häpeän hoivaaminen… ”Esiintymiskrapula” on aihe, josta puhutaan työelämässä liian vähän. Fasilitointi on esillä oloa, työtä, joka vaatii veronsa. Jokainen, joka on joskus vetänyt työpajaa, tunnistaa, mistä puhun. Aluksi haluaisin muistuttaa, että fasilitointi on rankkaa työtä, joten olethan itsellesi armollinen. Hyvät palautumista parantavat rutiinit voivat kuitenkin helpottaa hommaa.

Jaan tässä artikkelissa 10 keinoa, joilla voit parantaa palautumistasi. Artikkeli perustuu kokemuksiini fasilitaattori-valmentajana sekä LinkedInissä käytyyn keskusteluun. Kiitos kaikille vinkkejä jakaneille! Toivon artikkelin parantavan yksilöiden itsensä johtamisen lisäksi myös organisaatioissa työn johtamista siten, että fasilitointitilanteiden suunnitteluun, valmistautumiseen ja työpajoista palautumiseen osataan resurssoida riittävästi aikaa. Huomioithan, että artikkeli ei ole hyvinvointiammattilaisen käsialaa. 

Ei pidä sekoittaa fasilitointia esiintymiseen, vaikka siihen joitain samoja piirteitä liittyykin. Pidän esiintymisen ja fasilitoinnin keskeisenä erona sitä, missä osallistujien huomion on: esiintymistilanteessa huomio on esiintyjässä, fasilitointitilanteessa huomio suuntautuu käsiteltävään aiheeseen ja kanssaihmisiin – ei itse fasilitaattoriin. Tästä artikkelista voit kuitenkin poimia itsellesi vinkkejä palautumiseen olit sitten fasilitoija, kouluttaja, konsultti, esihenkilö tai toimit jossain muussa esillä oloa edellyttävässä tehtävässä.

Miksi fasilitointi kuormittaa?

Ryhmän edessä olo, työpajojen fasilitointi ja kokousten johtaminen voivat olla kuormittavia monista syistä, jotka liittyvät psykologisiin ja fyysisiin tekijöihin. Tässä muutamia mainitakseni.
  • Sosiaalinen altistuminen: Fasilitaattorin rooli, esillä olo ja julkinen puhuminen altistavat ihmisen muiden arvioinnille ja mahdolliselle kritiikille. Mitä muut minusta ajattelevat? Tulenko ryhmän edessä hyväksytyksi? Tunne paljastumisesta voi kuormittaa.

  • Kognitiivinen kuormitus: Fasilitointi vaatii jatkuvaa tarkkaavaisuutta, ryhmänlukutaitoa ja läsnäoloa sekä vuorovaikutusta muiden kanssa. Tämä vaatii paljon kognitiivista kapasiteettia, mikä kuormittaa henkisesti.
  • Emotionaalinen työ: Fasilitaattorina toimiminen edellyttää omien tunteiden säätelyä ja yleisen tunneilmapiirin kannattelua sekä osallistujien vaikeidenkin tunteiden kohtaamista. Tällainen emotionaalinen työ on kokeneellekin fasilitaattorille kuluttavaa.

  • Fysiologinen stressi: Usein julkinen puhuminen ja ryhmän edessä olo jännittää vähintään hieman, mikä voi johtaa fyysisiin oireisiin, kuten sydämen sykkeen nousuun, hikoiluun ja lihasjännitykseen. Lisäksi fasilitaattorin työ lähitilaisuuksissa sisältää paljon liikkumista ja jatkuvaa jaloilla oloa, mikä tekee siitä fyysisesti raskasta.

  • Rooliristiriidat ja odotukset: Kokousten johtaminen edellyttää usein tasapainottelua eri roolien ja odotusten välillä, kuten tilaisuuden tavoitteen saavuttamisen ja osallistujien kuuntelemisen välillä. Tämä voi tuntua kuormittavalta, kun fasilitaattorina on pidettävä huolta sekä prosessin juoksutuksesta että osallistujien tarpeista samanaikaisesti.

Näistä em. syistä fasilitointi vaatii erityisen paljon sekä henkisiä että fyysisiä resursseja. Resursseja tulee varata ennalta sekä oman työn johtamisen näkökulmasta että laajemmin organisaatiotasolla.

10 keinoa parempaan palautumiseen

Palautumisen tarve ja tavat ovat yksilöllisiä – kaikki keinot eivät toimi kaikille, ja osa keinoista on ristiriidassa keskenään. Vain kokeilemalla voit tunnistaa itsellesi parhaiten sopivia tapoja parempaan palautumiseen. Ratkaisuja voi löytyä liikkeestä tai pysähtymisestä, yksin olosta tai jakamisesta, hiljaisuudesta tai äänestä.

1. Ennakkosuunnittelu ja palauttavat rutiinit – varaa aikaa palautumiselle

Palautuminen ei ala vasta tilaisuuden jälkeen – siihen voi valmistautua jo etukäteen. Hyvä ennakkosuunnittelu varmistaa paremman palautumisen. Tämä voi tarkoittaa sopivien välipalojen varaamista työpajan ajaksi tai kalenterin blokkaamista tilaisuuden jälkeen. Kun olet aikatauluttanut itsellesi ennakkoon palautumisajan, kuten metsäkävelyn tai rentoutushetken, voit vähentää esillä olon jälkeistä kuormitusta merkittävästi eikä ns. kierrokset jää päälle.

 2. Lepo ja ihmiskontaktien vähentäminen – anna itsellesi tilaa

Monille esiintymisen jälkeen paras tapa palautua on lepääminen ja ihmiskontaktien rajoittaminen. Varaa itsellesi hetki hiljaisuutta ja rauhaa, ilman ulkoisia ärsykkeitä. Tämä voi tarkoittaa vaikka päiväunia tai yksinkertaisesti omaa aikaa, jolloin voit olla rauhassa ajatustesi kanssa. Myöhemmin ehkä sellaisten työtehtävien tekoa, jotka eivät vaadi kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa. Hiljaisuus voi auttaa mieltäsi rauhoittumaan ja palautumaan.

3. Kirjoittaminen – päästä ajatukset paperille

Joskus mieli ei tunnu heti hiljenevän tilaisuuden jälkeen, kun päässä laukkaa kaikenlaisia ajatuksia. Tällöin kirjoittaminen voi olla hyvä tapa purkaa niitä. Päiväkirjan kirjoittaminen tai ajatusten jäsentäminen vapaasti on tehokas tapa käsitellä esiintymisen herättämiä tunteita ja reflektoida kokemusta itsenäisesti. Kirjoittaminen voi auttaa jäsentämään ajatuskeloja ja näin päästämään irti niistä.

4. Reflektio ja kokemusten jakaminen – jaa ja jäsennä

Vaikka heti tilaisuuden jälkeen vetäytyminen omaan rauhaan voi olla tarpeellista, myöhemmin kokemusten jakamisesta voi olla hyötyä. Keskustelu luotettavan kollegan tai ammattilaisen kanssa auttaa jäsentämään tapahtunutta ja purkamaan itsekriittisiä ajatuksia. Tämä auttaa näkemään tilanteen objektiivisemmin ja päästämään irti mahdollisista negatiivisista tunteista.

5. Luonnossa liikkuminen – luonto hoitaa

Jos tarvitset irtioton, suuntaa luontoon. Metsäkävely tai uiminen luonnonvesissä voi olla erittäin palauttavaa. Tee se mieluiten ilman ylimääräisiä ärsykkeitä, kuten musiikkia tai puhelinta. Luonto rauhoittaa ja auttaa irrottautumaan stressistä. Voit unohtaa hektisen maailman, ja antaa mielesi ja kehosi rauhoittua. Istu vaikka kannonnokkaan hetkeksi hengittelemään. Voit keskittyä olemaan läsnä ja fokusoida aistikokemuksiin, kuten luonnon ääniin, tuoksuihin ja tuuleen ihollasi.

 

6. Hikitreenit – irrota keho ja mieli

Jos tunnet kehossasi keikan jälkeistä kireyttä ja jännitystä, hikitreeni saattaa olla juuri se, mitä tarvitset. Voimaharjoittelu, tanssi tai mikä tahansa fyysinen aktiviteetti auttaa pääsemään irti esiintymisen jälkeisestä kehoon pakkautuneesta jännityksestä. Se voi olla tapa, jolla purat tunteita ja irrottaudut ajatuskeloista – kehosi liikkuu, ja mielesi seuraa perässä.

7. Jooga, meditointi ja hengitysharjoitukset – keho ja mieli tasapainoon

Lempeä jooga, meditointi ja erilaiset hengitysharjoitukset ovat tehokkaita keinoja palautua. Ne auttavat kehoa ja mieltä tasapainottumaan, erityisesti stressaavan tilanteen jälkeen. Näiden yhtenä tarkoituksena on aktivoida parasympaattinen hermosto, joka auttaa kehoa rauhoittumaan ja päästämään irti sympaattisessa hermostossa lauenneesta ”pakene tai taistele” -reaktiosta. Näitä harjoituksia voit yhdistää erityisen hyvin ennen nukkumaanmenoa, ja näin parantaa palautumista myös unen aikana.

Kuva Anniisa Yogasta

8. Äänimaljarentoutus – syvä rauhoittuminen

Äänimaljat saattavat kuulostaa hieman ”erikoiselta”, mutta monet kokevat niiden värähtelyn tarjoavan syvän rauhoittumisen kokemuksen. Jos hermostosi tuntuu ylikuormittuneelta, äänimaljat voivat helpottaa sinua laskeutumaan syvän rentoutumisen tilaan. Vähintään paikalla olo, makuuasento, syvä hengitys ja läsnäolo hetkessä tuovat palautumisen kannalta hyötyjä, vaikket muuten kokisi äänimaljoista erityisiä vaikutuksia. Suoratoistopalveluiden lisäksi äänimaailmasta voi nauttia ohjatuilla ryhmätunneilla.

9. Hyräily ja laulaminen – ääni vapauttaa

Laulaminen tai hyräily on yksinkertainen, mutta tehokas tapa käynnistää palautuminen – ja helppo ottaa käyttöön vaikka jo kotimatkalla. Kun päästät ääntä, kehosi värähtelee ja se stimuloi vagushermoa, joka liittyy kehon palautumisprosessiin. Usein jo lyhytkin aika riittää siihen, että mieli ja keho alkavat hakemaan parempaa tasapainoa. Tämä keino on helppo ja nopea – pelkkä oma äänesi riittää, eikä laulutaito tarvita palautumiseen!

10. Aggressiolenkki – anna tunteillesi tilaa

Loppuun vielä oma suosikkini, josta kiitos menee luottoystävälleni. Tässä yhdistyy sekä liike, luonto että tunteiden purkaminen. Jos työpaja on herättänyt turhautumista tai ärtymystä, kokeile aggressiolenkkiä. Kyseessä ei ole mikään tavallinen lenkki, vaan reipas kävely, jossa annat tunteillesi luvan tulla esiin. Tämä tapahtuu hengästymällä ja purkamalla mieltäsi luottoystävälle. Tärkeintä tässä on, että voit olla täysin oma itsesi eikä sinun tarvitse sensuroida negatiivisiakaan tunteita. Eli edellyttää luotettavaa kuuntelijaa ja luonnon tuomaa yksityisyyden suojaa. Aggressiolenkki ei välttämättä heti tuo mielenrauhaa, mutta se vapauttaa negatiivista pakkautunutta energiaa ja keventää oloa, heti sen jälkeen.

 

Toivottavasti näillä vinkein voit parantaa palautumistasi fasilitaattorina. Valitse omalle kehollesi ja mielellesi sopivat keinot, ja anna itsellesi aikaa ja tilaa palautua – tämän tulisi kuulua rutiininomaisesti jokaiseen fasilitointitilaisuuteen. Vain siten voit varmistaa, että tapasi toimia on kestävällä pohjalla, ja olet valmis seuraaviin työpajoihisi parhaimmillasi palautuneena.

Jaa artikkeli verkostollesi alla olevista kuvakkeista!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kun haluat ymmärtää aiheesta enemmän

Ai mikä fasilitointi ja fasilitaattori, tuntuuko termit vierailta? Lataa maksuton webinaaritallenne Taidot työpajan vetäjälle ja kuulet, kuinka toimia yhteistyön mahdollistajana ja saat osallistamalla ihmisistä parhaan esiin. Ymmärrät, miten fasilitoijana voit parantaa yhteistyön tuloksia. Saat luotua tavoitteet toiminnaksi ja todellisiksi tuloksiksi! Webinaarissa käsittelemme fasilitaattorin ydinkompetensseja esimerkkien kautta.

Katso maksuton webinaaritallenne tästä

Paranna taitojasi johtaa tuloksellisia tilaisuuksia!

Haluatko parantaa taitojasi johtaa tuloksellisia ryhmäprosesseja ja luoda onnistuneen yhteistyön edellytykset työelämän haastavissakin tilanteissa? Paranna taitojasi johtaa tuloksellisia tilaisuuksia ja sertifioudu fasilitaattoriksi! Sertifioitu fasilitaattori -valmennusohjelmassa opit parhaat käytännöt ja vuorovaikutteiset menetelmät tehokkaisiin ja tuloksellisiin työpajoihin. Fasilitoinnin avulla autat ihmisiä rakentamaan yhteistä ymmärrystä ja tekemään parempia päätöksiä. Opit fasilitaattorin ydinkompetenssit käytännössä – sekä alan parhaat menetelmät ryhmien ohjaamiseen!

Lue lisää Sertifioitu fasilitaattori -valmennusohjelmasta

Autamme onnistumaan yhteistyössä – myös etänä!

Kuinka hyödyntää fasilitointia organisaatiossanne ja tehdä yhteistyöstä entistäkin vaikuttavampaa? Autamme teitä kehittämään kokous- ja työpajakulttuurianne osallistavammaksi ja yhdistämään asiantuntijoidenne osaamisen. Valmennamme fasilitointitaitoja niin esimiehille, projektipäälliköille kuin asiantuntijoillekin. Kerro meille tarpeestanne ja suunnitellaan yhdessä teitä parhaiten palveleva kokonaisuus. Tiukassa tilanteessa ammattifasilitaattorimme ovat myös käytettävissäsi tilaisuuksien suunnitteluun ja johtamiseen. Toteutamme valmennuksia ja työpajoja suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi.

Tutustu palveluihimme ja ota yhteyttä!

Picture of Bettina Kanninen

Bettina Kanninen toimii fasilitaattorina ja valmentajana Grape Peoplella. Hänen supervoimansa on rakentaa luottamuksen kautta rohkean kohtaamisen ilmapiiriä, missä voidaan turvallisesti keskustella oikeista ongelmista ja päästä niistä eteenpäin. Hänen tavoitteenaan on luoda edellytykset hyvinvoiville yksilöille toimivissa työyhteisöissä. Bettinan missiona on tukea työyhteisöjä rohkeassa kasvussa kohti merkityksellisyyttä ja menestystä.

Verkostoidu: LinkedIn | Twitter

Picture of Bettina Kanninen

Bettina Kanninen toimii fasilitaattorina ja valmentajana Grape Peoplella. Hänen supervoimansa on rakentaa luottamuksen kautta rohkean kohtaamisen ilmapiiriä, missä voidaan turvallisesti keskustella oikeista ongelmista ja päästä niistä eteenpäin. Hänen tavoitteenaan on luoda edellytykset hyvinvoiville yksilöille toimivissa työyhteisöissä. Bettinan missiona on tukea työyhteisöjä rohkeassa kasvussa kohti merkityksellisyyttä ja menestystä.

Verkostoidu: LinkedIn | Twitter