digitaaliset virtuaaliset whiteboardit valkotaulut

Digitaaliset whiteboardit etäkokoukseen tai etätyöpajaan

Artikkeli päivitetty 11.1.2023

Mitkä työkalut sopivat etätyöpajan fasilitointiin? Mikä olisi hyvä apuväline, kun tarpeena on ideointi, päätöksenteko, yhdessä piirtäminen tai muu visuaalinen co-creation -prosessi?

Olemme valmentaneet ryhmiä etäkokousten ja etätyöpajojen fasilitointiin jo toistakymmentä vuotta. Valmennukset on tehty asiakkaiden ehdoilla: jos käytössä on Microsoftin palvelut, työkaluna on Microsoft Teams + Office-työkalut. Google Workspacen asiakkaat käyttävät työpajoissaan Google Meetiä ja muita Workspace-työkaluja. Toisilla on Webex, Zoom, tai Adobe Connect.

Meille keskiössä on työkalun sijaan tilaisuuden tarkoitus ja osallistujien vaikutusmahdollisuudet. Toimiva yhteistyö etänä on paljon enemmän kuin käytössä olevat työkalut ja osallistujien tekninen osaaminen. Fasilitoijan tehtävä on varmistaa, että osallistujat tietävät, miksi tapaaminen järjestetään, mitä tapaamisella tavoitellaan sekä mikä oma rooli tapaamisessa on.

Fasilitoijan tehtävä on varmistaa, että osallistujat tietävät, miksi tapaaminen järjestetään, mitä tapaamisella tavoitellaan sekä mikä oma rooli tapaamisessa on.

Etänä fasilitoidessa tekniikkaa ei kuitenkaan voi sivuuttaa. Tekniikka on yleensä ensimmäinen este ylitettäväksi. Sen jälkeen pitää aloittaa tilaisuus napakasti, rakentaa hyvä ilmapiiri yhteistyölle ja ylläpitää sitä koko tilaisuuden ajan. Etäfasilitointi edellyttää paitsi teknistä taitoa ja itsevarmuutta kameran edessä myös osallistavan johtamisen taitoja.

Työn tulosten visualisointi on yksi fasilitoinnin kompetensseista. Etänä visualisointi on hyvin erilaista kuin kasvotusten. Fläppipaperin ja tarralappujen tilalle tulevat erilaiset digitaaliset työkalut, joita niin tilaisuuden vetäjän kuin osallistujien täytyy osata käyttää, jotta työskentely on sujuvaa.

Tässä artikkelissa esittelemme muutaman suositn työkalun digitaaliseen visualisointiin.

Sisällysluettelo

Katso myös

Matalan kynnyksen whiteboardit

Whiteboardit, jotka sopivat aloittelevalle etäfasilitoijalle ja/tai ovat osallistujille helposti lähestyttäviä.

Flinga

flinga
Lähde: flinga.fi

Flinga on suomalainen Nordtouchin kehittämä sovellus opetusta tukemaan. Palvelu on siis suunnattu pääasiassa kouluille ja opettajille, joskin sitä käyttävät tuhannet muutkin omassa työssään.

Flinga on yksinkertainen selaimessa ja mobiilissa toimiva työkalu, joka on nopea ottaa käyttöön myös ei-teknisille käyttäjille. Flingassa on kaksi erilaista työkalua: Whiteboard ja Wall.

Whiteboardille voi syöttää neliöitä tai ympyröitä (ikään kuin fyysiset tarralaput) sekä erikokoista tekstiä. Lisäksi whiteboardille voi piirtää ja lisätä kuvia.

Elementtejä voi lukita paikoilleen, jotta niitä ei vahingossa siirrä. Elementtejä voi linkittää toisiinsa.

flinga whiteboard
Flinga Whiteboard

Flinga Wall on yksinkertaisempi: siinä syötetään ideoita ja sitten äänestetään niitä. Ideat voi jälkeenpäin järjestää annettujen äänien mukaan. Ideoiksi voi syöttää paitsi tekstiä, myös kuvia.

flinga wall
Flinga Wall

Flingan ilmaisversiossa boardeja saa pitää enintään 5 samaan aikaan. Jos olet käyttänyt 5 boardia, ja haluat luoda uuden, joku vanhoista täytyy poistaa. Maksullinen versio poistaa boardien määrän rajan ja antaa valmistajan tuen tuotteen käyttöön.

Tykkään:

 • Peruskäyttö on ilmaista
 • Osallistuminen ei vaadi tiliä (ainoastaan host tarvitsee tilin)
 • Yksinkertainen – ja siksi helppo osallistujille
 • Sopii hyvin aloittelevalle etäfasilitoijalle

En tykkää:

 • Käyttöliittymä kaipaa kehittämistä – tuo vähän miinusta käytön helppouteen
 • Ei versiohistoriaa – jos jotain poistaa ja ei paina ”Undo” muutaman sekunnin sisällä, sisältöä ei enää voi palauttaa.
 • Sovelluksen rajat tulevat vastaan nopeasti, kun haluaisi laajentaa käyttöä
 • Maksullinen versio ei tarjoa mitään uusia työkaluja

Hinta:

 • Maksuttomassa versiossa saa 5 Flinga-boardia
 • Kirjoitushetkellä Flinga Premium maksaa 76 € vuodessa + alv.

Tutustu:

Google Jamboard

google jamboard
Lähde: 9to5google.com

Google Jamboard on, kuten Flinga, yksinkertainen selaimessa ja mobiilissa toimiva whiteboard-sovellus, joka on helppo ja nopea ottaa käyttöön.

Sovellus kehitettiin alun perin fyysistä tuotetta varten. Fyysinen Jamboard on neuvottelu- ja luokkahuoneisiin tarkoitettu 55-tuumainen siirreltävä kosketusnäyttö, jonka mukana tulee pari kynää. Toisin kuin maksuton Jamboard-sovellus, fyysinen Jamboard maksaa 5000 USD.

Jamboardille voi piirrellä, kirjoittaa tekstiä, luoda muistilappuja sekä tuoda kuvia.

Jamboardissa on lisäksi laserosoitin, jonka avulla voi osoittaa taulun sisältöä jakamatta omaa näyttöä muille osallistujille. Tämä helpottaa yhteispiirtelyä ja -ideointia, kun voidaan osoittaa puheenaiheena olevaa lappua tai kuvaa.

Jamboardia voi zoomailla, mutta tietokoneella toiminto on hankalakäyttöinen. Sen sijaan Jamboard tarjoaa useamman kehyksen, jonne sisällöt voi järjestää.

Jamboard tallentaa taulun versiohistorian. Jos sinä (tai osallistuja) vahingossa tyhjennät taulun, voit palauttaa aiemman version historiatoiminnon kautta.

google jamboard, kehykset, frames
Jamboardin sisällön voi jakaa useamman kehyksen kesken.

Tykkään:

 • Maksuton
 • Helppokäyttöinen
 • Osallistuminen ei vaadi tiliä. (Taulun omistaja tarvitsee Google-tilin. Salli taulun jakoasetuksista muokkaaminen kirjautumatta.)
 • Sopii hyvin aloittelevalle etäfasilitoijalle

En tykkää:

 • Jamboardin työskentelytila loppuu helposti kesken vähänkään vilkkaammassa sessiossa.

Hinta:

 • Maksuton; edellyttää Google-tiliä (kuluttaja- tai yritystili)

Tutustu:

Raskaan sarjan whiteboardit

Whiteboardit, jotka sopivat vaativammalle etäfasilitoijalle. Vaativat enemmän opettelua, mutta laajentavat myös työskentelyn mahdollisuuksia merkittävästi. Myös osallistujalle oppimiskynnys on kohtalainen – mutta investointi maksaa vaivan, kun kyseessä pidempi, esimerkiksi koko päivän työpaja.

Miro

Lähde: Miro.com

Miron juuret sijaitsevat Venäjällä. Tuote tunnettiin aiemmin nimellä RealTimeBoard. Nimi vaihdettiin ja brändi uudistettiin yrityksen vision kirkastamiseksi. Heidän sloganinsa on ”collaboration without constraints”. Tuotteen periaatteisiin voi tutustua täältä. Yritys on perustettu 2011 ja sen päämaja sijaitsee San Franciscossa.

Miro on monipuolinen digitaalinen whiteboard. Pikaisella vilkaisulla se vaikuttaa samanlaiselta kuin Flinga: siinä on zoomattava valkokangas, jolle useampi käyttäjä voi kirjoittaa ja piirtää yhtä aikaa.

Miro painii kuitenkin aivan eri liigassa: se tukee paitsi tarralappuja ja tekstiä myös taulukoita, datakortteja, upotettuja google- ja office-dokumentteja yms. Työskentelyalue skaalautuu rajattoman suureksi.

Miro tukee monenlaisia sisältöjä: kuvia, tekstiä, tarralappuja, upotettuja dokumentteja ja videoita, diagrammeja…

Mirossa on runsaasti fasilitointia helpottavia toimintoja:

 • Ajastin näkyy koko ryhmälle yhdellä kertaa ja antaa äänimerkin ajan loppuessa. Aikaa voi lisätä ajastimen ollessa käynnissä ja halutessaan voi toistaa taustamusiikkia (esim. yksilötyöskentelyn aikana).
 • Äänestys sallii ryhmän valita ideoista parhaat. Voit esimerkiksi antaa kullekin 10 ääntä jaettavaksi ideoiden kesken. Muista lisätä dialogia sekä ideointivaiheessa että äänestyvaiheessa, jotta yhteinen ymmärrys säilyy.
 • Työpajamoodi pakottaa kaikki seuraamaan fasilitoijan näkymää ja piilottaa suurimman osan työkaluista. Ajastimet ja äänestykset voi valmistella ennakkoon. Samoin esityksen eri osat voi ajastaa, jotta näkee miten pysyy aikataulussa.
 • Taulun sisältöä voi lukita ja piilottaa tarpeen mukaan.
 • Muiden osoittimet saa näkyviin tai piiloon tarpeen mukaan.

Yksi olennainen ero matalan kynnyksen whiteboardeihin on muotoilumahdollisuuksien määrä. Mirossa tekstiä voi muotoilla lähes loputtomasti. Näin boardeista saa visuaalisesti monipuolisia ja työpajoista tai koulutuksista innostavia.

Mirossa on paljon valmiita pohjia erilaisiin kokouksiin ja työpajoihin. Monet valmiit integraatiot (mm. Unsplash ja Iconfinder) tekevät sopivien visuaalisten elementtien löytämisen joka tilanteeseen helpoksi.

Toiset integraatiot mahdollistavat sisällön tuomisen kymmenistä eri lähteistä – ja tiedot muuttuneista boardeista vaikkapa Teamsin kanavalle.

miro academy
Miron opiskeluun on kattavat resurssit kirjallisessa- ja videomuodossa.

Listaa voisi jatkaa pidempäänkin. Yhteenvetona voisi sanoa, että Miro on niitä varten, jotka haluavat ottaa visuaalisen etäyhteistyön vakavasti.

Kaipaatko valmennusta Miron haltuunottoon, jotta voitte vetää innostavia ja osallistavia työpajoja verkossa? Järjestämme räätälöityjä valmennuksia – kysy lisää!

Tykkään:

 • Monipuolinen
 • Visuaalinen
 • Paljon intuitiivisia ominaisuuksia, kuten objektiryhmän järjestäminen siisteihin riveihin
 • Integraatiot kymmeniin eri järjestelmiin
 • Tukee toistasataa yhtäaikaista muokkaajaa
 • Toimii myös kosketusnäytöillä ja esimerkiksi Surface Hubilla

En tykkää:

 • Työkalu on tekninen ja siinä on paljon opeteltavaa niin fasilitoijalle kuin osallistujille. Pidempi työpajaprosessi oikeuttaa kuitenkin vaivannäön.

Hinta:

 • Maksuttomalla versiolla saa 3 taulua; rajattoman määrän tiiminjäseniä; sekä yleisimmät järjestelmäintegraatiot käyttöönsä.
 • Maksulliset versiot organisaatioille alkavat 8 dollarista / käyttäjä / kk ja tuovat fasilitointityökalut mukaan (työpajamoodi, äänestys, ajastin).

Tutustu:

Mural

Muralin juuret sijaitsevat Argentiinassa. Se muistuttaa Miroa monelta osin: se on digitaalinen valkotaulu, joka laajenee lähes äärettömästi ja sallii monenlaisen sisällön upottamisen tauluun sekä yli sadan osallistujan yhtäaikaisen muokkauksen. Myös Mural on perustettu 2011.

Lisäys 5.1.2023: Mural on uudistanut sekä brändinsä että varsinaisen tuotteen käyttöliittymän. Lue lisää uudistuksesta.

Suurimmat erot Muralin ja Miron välillä liittyvät integraatioihin ja hinnoitteluun. Miron integraatioiden lista on pidempi kuin Muralin, vaikka Muralistakin löytyy integraatioita moniin järjestelmiin. Miro on ehkä hieman teknisempi: valkotauluihin voi upottaa enemmän erilaista sisältöä.

Muralin (kuin myös Miron) voi upottaa Teams-kokoukseen.
Mural- ja Miro-taulut voi lisätä myös Teams-kanavan välilehdeksi.

Erot Miron ja Muralin välillä ovat lopulta pieniä. On melkeinpä makukysymys, kumman käyttöön päätyy. Mural tuntuu olevan freelancer-fasilitoijien suosiossa, Miro taas suunnittelijoiden ja devaajien.

Kaipaatko valmennusta Muralin haltuunottoon, jotta voitte vetää innostavia ja osallistavia työpajoja verkossa? Järjestämme räätälöityjä valmennuksia – kysy lisää!

Hinta:

Tutustu:

Opiskele: The Definitive Guide to Facilitating Remote Workshops

Whiteboardit osana isompaa kokonaisuutta

Näitä whiteboard-tuotteita ei myydä erikseen, vaan ne on suunniteltu toimimaan osana jotain isompaa kokonaisuutta, kuten Microsoftin tai Zoomin yhteistyöalustat.

Microsoft Whiteboard

Microsoft Whiteboardille voi mm. piirtää, kirjoittaa, lisätä tarralappuja ja muotoja.

Microsoft Whiteboard on käynyt läpi monta kehitysvaihetta. Alun perin se kehitettiin Surface Hub -laitteen sovellukseksi. Sitten Windowsille ja iOSille kehitettiin sovellukset, jotta myös ilman kymmenen tuhannen euron laitteita voisi osallistua yhteispiirtelysessioihin. Aikanaan myös Androidille tehtiin sovellus.

Pitkään myös tuntui siltä, että Microsoftin Whiteboard-visiossa jokaisella tietotyöntekijällä olisi käytössään aktiivikynä ja sitä tukeva kosketusnäyttö – joten tekstinsyöttö puuttui sovelluksesta täysin. Tänä päivänä tilanne on parantunut rutkasti ja vuoden 2023 alussa Whiteboardiin tulee myös paljon kaivattu tuki tekstin muotoilulle.

Whiteboardilla voi tehdä monia samoja asioita kuin edellä mainituilla sovelluksilla, esimerkiksi:

Whiteboardia voi käyttää monesta eri paikasta ja asiayhteydestä:

Uuden luonnoslehtiön luominen Teams-kokouksessa, Microsoft Whiteboard
Whiteboard-taulun voi jakaa Teams-kokouksessa Jaa-valikosta.
Whiteboard-taulua voi työstää yhdessä Teams-kokouksen aikana.

Microsoft Whiteboard on näppärä työkalu nopeaan ideointisessioon tai tiimin suunnittelutyökaluksi.

Yksi iso puute estää meitä suosittelemasta Microsoft Whiteboardia laajaan käyttöön: tauluun ei voi antaa pysyvää pääsyä organisaation ulkopuolisille.*

*Whiteboard-taulun voi jakaa organisaation ulkopuolisille tilapäisesti Teams-kokouksen aikana. Kun aloittaa taulun jakamisen, kaikki osallistujat näkevät taulun ja voivat muokata sitä. Toiminto ei ole 100% luotettava – välillä joku ilmoittaa, ettei taulu näy vaan tulee virheviesti.

Microsoft Whiteboard tulee tuskin koskaan saavuttamaan Miroa tai Muralia monipuolisuudessa. Jälkimmäiset on luotu vain ja ainoastaan ihmisten visuaalista yhteistyötä varten ja yhtiöt omistavat kaikki resurssinsa näille tuotteille. Microsoftilla Whiteboard taas on yksi osa valtavaa työkalupakkia ja sen kehitys etenee kokonaisuuden ehdoilla.

Uudet luomasi Whiteboard-taulut löytyvät OneDrivesta Whiteboards-kansiosta.

Moni organisaatio tulee kuitenkin pärjäämään erinomaisesti Microsoft Whiteboardin tarjoamilla työkaluilla ja mallipohjilla. Iso etu tässä on, että Whiteboard kuuluu M365-pakettiin ilman lisämaksua. Whiteboard-tauluja voi käsitellä SharePointissa ja OneDrivessa kuten muitakin Office-tiedostoja.

Kaipaatko valmennusta Microsoft Whiteboardin haltuunottoon, jotta voitte vetää innostavia ja osallistavia työpajoja verkossa? Järjestämme räätälöityjä valmennuksia – kysy lisää!

Tykkään:

 • Suht monipuolinen sovellus
 • Paljon valmiita mallipohjia
 • Loop-komponenttien käyttö avaa uusia mahdollisuuksia Microsoft 365 -ekosysteemin sisällä
 • Kuuluu lisämaksutta Microsoft 365 -paketteihin

En tykkää:

 • Tauluja ei voi jakaa organisaation ulkopuolisille paitsi Teams-kokouksen aikana
 • Taulun jakaminen ei toimi 100% luotettavasti edes Teams-kokouksessa, jossa mukana organisaation ulkopuolisia
 • Hitaampi ja kankeampi verraten Miroon ja Muraliin

Hinta:

 • Kuuluu Microsoft 365 -paketteihin maksutta
 • Käytettävissä maksutta myös Microsoft-kuluttajatilillä

Tutustu: Microsoft Whiteboard

Kirjaudu: whiteboard.microsoft.com

Opiskele:

Zoom Whiteboard

Zoomissa on itse asiassa kaksi whiteboardia. Vanhempi whiteboard toimii vain kokouksen aikana, uudempi toimii myös kokouksen ulkopuolella. Uudempi whiteboard on myös monipuolisempi. Katsotaan kumpaakin erikseen.

Vanha Whiteboard

Vanha Whiteboard on osa Zoomin ruudunjakotoimintoja. Share Screen / New Share -napin takaa löydät muiden vaihtoehtojen joukosta Whiteboardin.

Vanha Whiteboard löytyy Share Screen -valikosta.
Valitse Whiteboard ja uusi taulu avautuu kokoukseen.

Vanha Whiteboard-toiminto mahdollistaa osallistujien piirtämisen, kirjoittamisen sekä erilaisten muotojen ja leimojen asettamisen yhteiselle valkokankaalle.

Zoom whiteboard
Vanhalle whiteboardille voi luoda monenlaista sisältöä kokouksen ajaksi.

Vanha whiteboard sisältää monia rajoituksia, joiden takia sitä ei voi suositella pidempään työskentelyyn:

 • Taulu on tilapäinen. Taulun sisältö häviää, kun kokous päättyy. Taulua ei siten voi valmistella etukäteen.
 • Osallistujat eivät voi muokata tai siirtää toisten taululle luomaa sisältöä. Omat sisällöt voi vain poistaa – niitä ei voi muokata tai siirtää. Ainoastaan taulun jakaja voi muokata muiden sisältöjä.
 • Taulun sisällön voi tallentaa kuvaksi omalle tietokoneelle Save-painikkeella, mutta tallennettuja kuvia ei voi palauttaa taululle. Aiemmin aloitettua työtä ei siis voi jatkaa seuraavassa kokouksessa.

Uusi whiteboard, lanseerattu 2022

Uusi whiteboard lanseerattiin huhtikuussa 2022. Se rakennettiin puhtaalta pöydältä ja muistuttaakin kilpailijoiden whiteboard-tuotteita vanhaa whiteboardia enemmän.

Uusi Whiteboard avataan kokouksen työkaluriviltä (ei siis Share Screen -valikosta).
Voit luoda uuden tai avata jonkin olemassa olevan taulun muokattavaksi yhdessä.
Uutta Whiteboardia voi käyttää myös kokouksen ulkopuolella. Zoomin pääikkunasta pääset muokkaamaan tauluja.
Uuteen Whiteboardiin pääsee käsiksi myös selaimesta.
Uusi Whiteboard tuo mukanaan runsaasti uusia toimintoja. Tärkein on kuitenkin se, että taulut säilyvät kokouksen päätyttyä.

Zoomin uusi whiteboard sisältää paljon samoja toimintoja kuin kilpailijansa: piirtäminen, tekstin syöttö ja muotoilu, tarralaput, muodot, kuvien tuonti.

Uuden whiteboardin taulut elävät erillään Zoom-kokouksista, joten voit valmistella taulun ennen kokousta ja jatkaa sen työstämistä kokouksen jälkeen.

Yksi heikkous Zoomin uudessakin whiteboardissa silti on verraten Miroon ja Muraliin: taulun muokkaus ilman Zoom-tiliä. Työpajan osallistuja voi muokata taulua Zoom-kokouksen aikana ilman Zoom-tiliä, mutta sen ulkopuolella tälle voi antaa vain katseluoikeuden. Hanketyöskentelyssä Zoomin uusi Whiteboard häviää siksi edelleen Mirolle ja Muralille.

Kaipaatko valmennusta Zoom Whiteboardin haltuunottoon, jotta voitte vetää innostavia ja osallistavia työpajoja verkossa? Järjestämme räätälöityjä valmennuksia – kysy lisää!

Tutustu:

Suosituksemme digitaalisen whiteboardin valintaan

Jos teillä on tarve tehdä laajamittaista yhteistyötä paikkariippumattomasti tai fasilitoida vaativia virtuaalityöpajoja, suosittelemme tähän Miroa tai Muralia.

Flinga ja Jamboard sopivat satunnaiseen ideointiin ja kevyeeseen visualisointiin yhdessä, mutteivät laajempaan yhteiskehittämiseen.

Microsoft Whiteboard ja Zoom Whiteboard sopivat tiimin ja organisaation sisäisen työskentelyn fasilitointiin mutta häviävät Mirolle/Muralille, kun mukana on organisaation ulkopuolisia. Tärkein ero on, että Mirossa ja Muralissa ulkopuolisen osallistujan ei tarvitse kirjautua, vaan hän voi osallistua anonyymisti tai nimimerkillä. Lisäksi Miron ja Muralin monipuolisuus sekä käytettävyys painivat aivan eri sarjassa.

Ota virtuaalifasilitointi haltuun valmennuksella

Toteutamme organisaatiolle tarpeisiinne räätälöityjä valmennuksia tilauksesta. Yhteistyössä varmistamme, että osallistujat saavat valmennuksesta aitoa hyötyä omassa työssään. Autamme soveltamaan fasilitointitaitoja alustalla kuin alustalla, esimerkiksi: Microsoft Teams, Google Meet, Zoom, WebEx, Miro, Mural.

Lue lisää virtuaalifasilitoinnin valmennuksista

Kun haluat ymmärtää enemmän fasilitoinnista

Miten onnistua yhteistyössä etänä? Kuinka lisätä dialogisuutta työelämässä? Mitä läpimurtopäätökset ryhmässä edellyttävät? Hyödynnä asiantuntijoidemme maksuttomat materiaalit ja paranna taitojasi johtaa työelämän tuloksellisia ryhmäprosesseja!

Lataa maksuttomat oppaat ja katso webinaaritallenteet

Autamme onnistumaan yhteistyössä – myös etänä!

Kuinka hyödyntää fasilitointia ja tehdä yhteistyöstä entistäkin vaikuttavampaa? Autamme teitä kehittämään kokous- ja työpajakulttuurianne osallistavammaksi ja yhdistämään asiantuntijoidenne osaamisen. Toteutamme organisaatiollenne tarpeisiinne räätälöityjä valmennuksia tilauksesta. Tiukassa tilanteessa ammattifasilitaattorimme ovat myös käytettävissäsi tilaisuuksien suunnitteluun ja vetämiseen. Toteutamme valmennuksia ja työpajoja sekä suomeksi että englanniksi.

Ota yhteyttä ja kerro meille tarpeestanne!

 

Jonas Rajanto

Jonas Rajanto on virtuaaliseen yhteistyöhön erikoistunut fasilitaattori ja valmentaja Grape Peoplella. Jonaksen missio on pelastaa ihmiset kaikilta huonoilta tapaamisilta – mutta etenkin huonoilta etäkokouksilta. Hän toteuttaa missiotaan valmennusten, puheiden, konsultoinnin sekä verkkosisällön avulla. Intohimo ihmisten kohtaamisia ja teknologiaa kohtaan saa Jonaksen puhaltamaan eloa kaikenkokoisiin kokoontumisiin.

Jonas palvelee suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi.

Verkostoidu: LinkedIn | Twitter

Jonas Rajanto

Jonas Rajanto on virtuaaliseen yhteistyöhön erikoistunut fasilitaattori ja valmentaja Grape Peoplella. Jonaksen missio on pelastaa ihmiset kaikilta huonoilta tapaamisilta – mutta etenkin huonoilta etäkokouksilta. Hän toteuttaa missiotaan valmennusten, puheiden, konsultoinnin sekä verkkosisällön avulla. Intohimo ihmisten kohtaamisia ja teknologiaa kohtaan saa Jonaksen puhaltamaan eloa kaikenkokoisiin kokoontumisiin.

Jonas palvelee suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi.

Verkostoidu: LinkedIn | Twitter