digitaaliset virtuaaliset whiteboardit valkotaulut

Digitaaliset whiteboardit etäkokoukseen tai etätyöpajaan

Artikkeli päivitetty 26.4.2021

Mitkä työkalut sopivat etätyöpajan fasilitointiin? Mikä olisi hyvä apuväline, kun tarpeena on ideointi, päätöksenteko, yhdessä piirtäminen tai muu visuaalinen co-creation -prosessi?

Olemme valmentaneet ryhmiä etäkokousten ja etätyöpajojen fasilitointiin sekä osallistavaan johtamiseen jo toistakymmentä vuotta. Perinteisesti valmennukset on tehty asiakkaiden ehdoilla: jos organisaatio käyttää Microsoftin palveluita, työkaluna on Skype for Business tai Microsoft Teams. Jos käytössä on Googlen palvelut, työkaluna on Google Meet ja Google Slides, Sheets tai Jamboard. Joillakin on WebEx, toisilla Zoom.

Meille keskiössä ei ole työkalu, vaan tilaisuuden tarkoitus ja osallistujien vaikutusmahdollisuudet. Toimiva yhteistyö etänä on paljon enemmän kuin käytössä olevat työkalut ja osallistujien tekninen osaaminen. Tärkeää on, että osallistujat tietävät, miksi tilaisuus järjestetään; mitä kokouksella tavoitellaan; mikä oma rooli tässä työpajassa on.

Meille keskiössä ei ole työkalu, vaan tilaisuuden tarkoitus ja osallistujien vaikutusmahdollisuudet.

Etänä fasilitoidessa ei kuitenkaan voi sivuuttaa tekniikkaa. Tekniikka on yleensä ensimmäinen este ylitettäväksi. Sen jälkeen pitää aloittaa tilaisuus napakasti, rakentaa hyvä ilmapiiri yhteistyölle ja ylläpitää sitä koko tilaisuuden ajan. Etäfasilitointi edellyttää paitsi teknistä taitoa ja itsevarmuutta kameran edessä myös osallistavan johtamisen taitoja.

Työn tulosten visualisointi on yksi fasilitoinnin ydinkompetensseista. Etänä visualisointi on hyvin erilaista kuin kasvotusten. Fläppipaperin ja tarralappujen tilalle tulevat erilaiset digitaaliset työkalut, joita niin tilaisuuden vetäjän kuin osallistujien täytyy osata käyttää, jotta työskentely on sujuvaa.

Tässä artikkelissa esittelemme oman kokemuksemme perusteella parhaat työkalut digitaaliseen visualisointiin – digitaaliset whiteboardit.

Katso myös

Matalan kynnyksen whiteboardit

Whiteboardit, jotka sopivat aloittelevalle etäfasilitoijalle ja/tai ovat osallistujille helposti lähestyttäviä.

Flinga

flinga
Lähde: flinga.fi

Flinga on suomalainen Nordtouchin kehittämä sovellus opetusta tukemaan. Palvelu on siis suunnattu pääasiassa kouluille ja opettajille, joskin sitä käyttävät tuhannet muutkin omassa työssään.

Flinga on yksinkertainen selaimessa ja mobiilissa toimiva työkalu, joka on nopea ottaa käyttöön myös ei-teknisille käyttäjille. Flingassa on kaksi erilaista työkalua: Whiteboard ja Wall.

Whiteboardille voi syöttää neliöitä tai ympyröitä (ikään kuin fyysiset tarralaput) sekä erikokoista tekstiä. Lisäksi whiteboardille voi piirtää ja lisätä kuvia.

Elementtejä voi lukita paikoilleen, jotta niitä ei vahingossa siirrä. Elementtejä voi linkittää toisiinsa.

flinga whiteboard
Flinga Whiteboard

Flinga Wall on yksinkertaisempi: siinä syötetään ideoita ja sitten äänestetään niitä. Ideat voi jälkeenpäin järjestää annettujen äänien mukaan. Ideoiksi voi syöttää paitsi tekstiä, myös kuvia.

flinga wall
Flinga Wall

Flingan ilmaisversiossa boardeja saa pitää enintään 5 samaan aikaan. Jos olet käyttänyt 5 boardia, ja haluat luoda uuden, joku vanhoista täytyy poistaa. Maksullinen versio poistaa boardien määrän rajan ja antaa valmistajan tuen tuotteen käyttöön.

Tykkään:

 • Peruskäyttö on ilmaista
 • Osallistuminen ei vaadi tiliä (ainoastaan host tarvitsee tilin)
 • Yksinkertainen – ja siksi helppo osallistujille
 • Sopii hyvin aloittelevalle etäfasilitoijalle

En tykkää:

 • Käyttöliittymä kaipaa kehittämistä – tuo vähän miinusta käytön helppouteen
 • Ei versiohistoriaa – jos jotain poistaa ja ei paina ”Undo” muutaman sekunnin sisällä, sisältöä ei enää voi palauttaa.
 • Sovelluksen rajat tulevat vastaan nopeasti, kun haluaisi laajentaa käyttöä
 • Maksullinen versio ei tarjoa mitään uusia työkaluja

Hinta:

 • Maksuttomassa versiossa saa 5 Flinga-boardia
 • Kirjoitushetkellä Flinga Premium maksaa 76 € vuodessa + alv.

Tutustu:

Google Jamboard

google jamboard
Lähde: 9to5google.com

Google Jamboard on, kuten Flinga, yksinkertainen selaimessa ja mobiilissa toimiva whiteboard-sovellus, joka on helppo ja nopea ottaa käyttöön.

Sovellus kehitettiin alun perin fyysistä tuotetta varten. Fyysinen Jamboard on neuvottelu- ja luokkahuoneisiin tarkoitettu 55-tuumainen siirreltävä kosketusnäyttö, jonka mukana tulee pari kynää. Toisin kuin Jamboard-sovellus, fyysinen Jamboard ei ole halpa (5000 USD ilman jalustaa).

Jamboardille voi piirrellä, kirjoittaa tekstiä, luoda muistilappuja sekä tuoda kuvia. Toisin kuin Flingassa, Jamboardilla kuvia ei voi lukita paikoilleen. Tästä syystä taustakuvien käyttö on vaikeaa (sitä tulee vahingossa siirrettyä).

Jamboardissa on lisäksi laserosoitin, jonka avulla voi osoittaa boardin sisältöä jakamatta omaa näyttöä muille osallistujille. Tämä mahdollistaa kokouksen vaikka puhelimitse, kun molemmat avaavat saman Jamboard-linkin ja muistiinpanot tehdään visuaalisesti boardille keskustelun aikana.

Jamboardia voi zoomata (kuten Flingaa), mutta tietokoneella toiminto on hankalakäyttöinen. Sen sijaan Jamboard tarjoaa useamman kehyksen, jonne sisällöt voi järjestää.

google jamboard, kehykset, frames
Jamboardin sisällön voi jakaa useamman kehyksen kesken.

Tykkään:

 • Maksuton
 • Helppokäyttöinen
 • Osallistuminen ei vaadi tiliä (edellyttää, että sallit boardille jakoasetuksista muokkauksen ilman kirjautumista)
 • Sopii hyvin aloittelevalle etäfasilitoijalle

En tykkää:

 • Ei versiohistoriaa – boardeista ei tallennu muokkaushistoriaa. Yksittäinen osallistuja voi kumota oman toimenpiteensä, mutta vetäjä ei voi palauttaa osallistujan poistamaa sisältöä.
 • ”Tyhjennä kehys” ei varoita osallistujaa – se vain tyhjentää kaiken sisällön heti. Toiminnon voi kumota, mutta joskus osallistuja ei huomaa tätä. Isossa ryhmässä iso riski, että kehys jossain vaiheessa tyhjenee eikä sisältöä enää saa takaisin.
 • Tila loppuu helposti kesken vähänkään vilkkaammassa sessiossa.

Hinta:

 • Maksuton; edellyttää Google-tiliä (kuluttaja- tai yritystili)

Tutustu:

PS. Google Jamboard on myös fyysinen laite neuvotteluhuoneeseen, mutta et tarvitse sellaista käyttääksesi Jamboard-sovellusta.

Päivitys 14.11.2020: Jamboard tukee nykyään myös tekstikenttien luomista ja muokkaamista. Tämä tekee sisällöntuotosta joustavampaa, muistilaput kun ovat lukittu tiettyyn muotoon.

Raskaan sarjan whiteboardit

Whiteboardit, jotka sopivat vaativammalle etäfasilitoijalle. Vaativat enemmän opettelua, mutta laajentavat myös työskentelyn mahdollisuuksia merkittävästi. Myös osallistujalle on kohtalainen oppimiskynnys – mutta investointi maksaa vaivan, kun kyseessä on vähän pidempi prosessi (esimerkiksi koko päivän työpaja).

Miro (aiemmin RealTimeBoard)

miro, entinen realtimeboard
Lähde: Chrome Web Store

Miron juuret sijaitsevat Venäjällä. Tuote tunnettiin aiemmin nimellä RealTimeBoard. Nimi vaihdettiin ja brändi uudistettiin yrityksen vision kirkastamiseksi. Heidän sloganinsa on ”collaboration without constraints”. Tuotteen periaatteisiin voi tutustua täältä. Yritys on perustettu 2011 ja sen päämaja on nykyään San Franciscossa.

Miro on monipuolinen digitaalinen whiteboard. Pikaisella vilkaisulla se vaikuttaa samanlaiselta kuin Flinga: siinä on zoomattava valkokangas, jolle useampi käyttäjä voi kirjoittaa ja piirtää yhtä aikaa.

Miro painii kuitenkin aivan eri liigassa: se tukee paitsi tarralappuja ja tekstiä myös taulukoita, datakortteja, upotettuja google- ja office-dokumentteja ym. Valkokangas Flingassa on rajallinen, mutta Mirossa käytännössä rajattoman kokoinen.

miro board, sisältö
Miro tukee monenlaisia sisältöjä.

Mirossa on myös fasilitointia helpottavia toimintoja: ajastin, äänestäminen ja chat. Osallistujat voi ”tuoda minun luokseni” ja muita osallistujia voi seurata. Sisältöä voi lukita ja piilottaa tarpeen mukaan. Osallistujien osoittimet saa näkyviin tai piiloon tarpeen mukaan. Kun osallistuja muokkaa elementtiä, se näkyy muille osallistujille. (Myös ääni- ja videokokoustoiminto löytyy, mutta se ei tue pienryhmätyöskentelyä.)

Yksi olennainen ero matalan kynnyksen whiteboardeihin on muotoilumahdollisuuksien määrä. Mirossa tekstiä voi muotoilla ja värejä vaihtaa lähes loputtomasti. Näin boardeista saa visuaalisesti monipuolisia ja työpajoista tai koulutuksista innostavia.

Mirossa on paljon valmiita pohjia erilaisiin kokouksiin ja työpajoihin. Monet valmiit integraatiot (mm. Unsplash ja Iconfinder) tekevät sopivien visuaalisten elementtien löytämisen joka tilanteeseen helpoksi.

Toiset integraatiot mahdollistavat sisällön tuomisen kymmenistä eri lähteistä – ja tiedot muuttuneista boardeista vaikkapa Teamsin kanavalle.

miro academy
Miron opiskeluun on kattavat resurssit kirjallisessa- ja videomuodossa.

Kaiken lisäksi Mirossa on etäkokoustoiminto, tosin ilman mahdollisuutta pienryhmätyöskentelyyn. Noh, kaikkea ei voi saada. ????

Listaa voisi jatkaa pidempäänkin. Yhteenvetona voisi sanoa, että Miro on niitä varten, jotka haluavat ottaa visuaalisen etäyhteistyön vakavasti.

Tykkään:

 • Monipuolinen
 • Visuaalinen
 • Paljon intuitiivisia ominaisuuksia, kuten objektiryhmän järjestäminen siisteihin riveihin
 • Integraatiot kymmeniin eri järjestelmiin
 • Tukee toistasataa yhtäaikaista muokkaajaa
 • Toimii myös kosketusnäytöillä ja esimerkiksi Surface Hubilla

En tykkää:

 • Ei versiohistoriaa Päivitys 21.3.2021: Miroon on joulukuussa 2020 tuotu Activity List, josta voi palauttaa aiempia versioita boardista.
 • Työkalu on tekninen ja siinä on paljon opeteltavaa niin fasilitoijalle kuin osallistujille. Vähänkään pidempi työpajaprosessi oikeuttaa kuitenkin vaivannäön. Aikainvestointi siis kannattaa.

Hinta:

 • Maksuttomalla versiolla saa 3 boardia; rajattoman määrän tiiminjäseniä; sekä yleisimmät järjestelmäintegraatiot käyttöönsä.
 • Maksulliset versiot organisaatioille alkavat 8 dollarista / käyttäjä / kk (Team-taso) ja tuovat fasilitointityökalut mukaan (videokokous, äänestys, ajastin). Boardeja voi luoda rajattomasti ja ne voi järjestää projekteittain. Boardeihin voi hallita pääsyä yksittäin tai projekteittain.
 • Jos teet töitä useamman organisaation parissa, voit ostaa konsulttilisenssin (12 dollaria / kk), jolloin saat Team-tason työkalut ja voit järjestää boardit asiakastyötiloihin.
 • Yhteistyö organisaation ulkopuolisten kanssa on maksullista. Business-tason lisenssi sekä konsulttilisenssi mahdollistavat ns. Day Passien ostamisen. Day Pass maksaa 3 dollaria ja antaa organisaation ulkopuoliselle pääsyn boardille 24 tunniksi. Day Pass aktivoituu, kun kutsut henkilön mukaan ja hän avaa jakamasi linkin. 20 hengen työpaja, jossa kaikki osallistujat ovat organisaation ulkopuolisia, tulisi täten maksamaan 60 dollaria. Aika paljon halvempaa kuin ison työtilan varaaminen päiväksi. ????

Tutustu:

Mural

mural whiteboard

Muralin juuret sijaitsevat Argentiinassa. Se muistuttaa Miroa monelta osin: se on digitaalinen valkotaulu, joka laajenee lähes äärettömästi ja sallii monenlaisen sisällön upottamisen tauluun sekä yli sadan osallistujan yhtäaikaisen muokkauksen. Ja myös Mural on perustettu 2011.

Suurimmat erot Muralin ja Miron välillä liittyvät integraatioihin ja hinnoitteluun. Miron integraatioiden lista on pidempi kuin Muralin, vaikka Muralistakin löytyy integraatioita moniin järjestelmiin. Miro on ehkä hieman teknisempi: valkotauluihin voi upottaa enemmän erilaista sisältöä. Miron hinnoittelu tuntuu piirun verran joustavammalta, kuin Muralin.

Mural Teams:in sisällä
Muralin voi upottaa Teams-kanavan välilehdelle.

Plussat ja miinukset Miron ja Muralin välillä ovat todella samanlaiset. On lopulta melkeinpä makukysymys, kumman käyttöön päätyy.

Ehkä pieni miinus Muralille on, ettei tuote sisällä minkäänlaista etäkokoustoimintoa (eli ääntä tai videota).

Täydennämme Muralin arviota myöhemmin.

Hinta:

 • Muralia voi kokeilla 30 päivän ajan maksutta, sen jälkeen täytyy sitoutua Starter-lisenssiin, joka maksaa alkaen 12 dollaria / käyttäjä / kk. Paitsi että…
 • Konsultit voivat pyytää maksutonta lisenssiä. Ilmeisesti näitä jaellaan aika avokätisesti, eli kannattaa kysyä! Konsulttilisenssillä saa 10 tiimijäsentä ja 25 vierasta maksutta. Jos haluaa vetää tätä isompia työpajoja, pitää hankkia maksullinen lisenssi.
 • Jos haluaa vetää isoja työpajoja, tarvitaan ilmeisesti Plus-tason lisenssi. Tämä maksaa 20 dollaria / käyttäjä / kk, minimi 10 käyttäjää, täytyy sitoutua vuodeksi kerrallaan. Toisaalta osallistujamäärä on tällöin rajaton, eikä osallistujista tarvitse maksaa pennin hyrrää.

Tutustu:

Opiskele: The Definitive Guide to Facilitating Remote Workshops

Whiteboardit osana kokoussovellusta

Nämä whiteboardit on suunniteltu toimimaan osana jotain isompaa kokonaisuutta, yleensä osana etäkokoussovellusta.

Microsoft Whiteboard

microsoft whiteboard
Lähde: Microsoft Tech Community

Lisätty 14.11.2020: Teamsin whiteboard tukee nyt myös tekstikenttien ja muistilappujen luomista.

Microsoftin whiteboard-ratkaisu on vielä lapsenkengissään. Työkaluja on paljon enemmän kuin Flingassa tai Jamboardissa, mutta paljon vähemmän kuin Mirossa tai Muralissa. Whiteboardia kehitetään aktiivisesti, mutta eteneminen on ollut hidasta.

Muutama tärkeä puute estää meitä suosittelemasta Whiteboardia laajaan käyttöön:

1. Teams-kokouksessa näytettävä Whiteboard on Whiteboardin verkkoversio. Verkkoversio tukee piirtämistä, tekstinsyöttöä ja muistilappujen luimista – kaikki muut työkalut ovat poissa käytöstä.

2. Täysi Whiteboard-sovellus löytyy Windowsille ja iOS:lle. Mac OS ja Android eivät vielä ole saaneet Whiteboard-sovellusta ja siten Mac- ja Android-käyttäjät eivät voi osallistua whiteboard-työskentelyyn kunnolla (em. verkkoversion puutteiden vuoksi).

3. Organisaatioiden välinen, tietoturvallinen työskentely Whiteboardissa ei tällä hetkellä onnistu. Whiteboardia ei voi jakaa oman organisaation ulkopuolelle (edes katseluoikeutta). Kiertotie tähän on Microsoft-kuluttajatilien käyttäminen, mutta tällöin whiteboard-data ei tallennu yrityspilven sisälle, vaan Microsoftin kuluttajapilveen.

Kun edellä mainitut puutteet korjataan, Whiteboard on varteenotettava visuaalinen co-creation -työkalu. Aikataulua millekään näistä ei ole luvattu. Microsoftin tiekartan mukaan organisaatioiden välinen työskentely on mahdollista syyskuussa 2021.

Luulen silti, ettei Microsoft Whiteboard koskaan tule saavuttamaan Miroa tai Muralia monipuolisuudessa. Jälkimmäisissä kaikki resurssit on omistettu whiteboardin kehittämiseen – Microsoftilla whiteboard on vain pieni murto-osa heidän tuotepaletistaan.

Moni organisaatio tulee kuitenkin pärjäämään erinomaisesti Microsoft Whiteboardin tarjoamilla työkaluilla ja templateilla. Iso etu tässä on, että Whiteboard kuuluu maksutta O365-pakettiin ja integroituu aikanaan muihin O365-järjestelmiin.

Tykkään:

 • Monipuolinen, mutta silti simppeli käyttää
 • Visuaalinen
 • Toimii myös kosketusnäytöillä ja esimerkiksi Surface Hubilla

En tykkää:

 • Ei toimi organisaatioiden välillä (tiekartalla: syyskuu 2021)
 • Verkkoversio (joka myös Teamsin sisällä on käytössä) ei mahdollista elementtien koon muuttamista tai muistilappujen äänestämistä
 • Täysversio ei toimi Macilla eikä Androidilla

Hinta:

 • Kuuluu Office 365 -paketteihin maksutta

Tutustu: Microsoft Whiteboard

Kirjaudu: whiteboard.microsoft.com

Opiskele:

Zoom Whiteboard

Zoom whiteboard

Zoomin whiteboard on poikkeus tässä sovellussarjassa. Se ei nimittäin ole erillinen tuote, vaan osa Zoom-kokoussovellusta.

Whiteboard on osa Zoomin ruudunjakotoimintoja. Share Screen / New Share -napin takaa löydät muiden vaihtoehtojen joukosta Whiteboardin.

Zoom hallintatyökalut
Zoom screen share

Whiteboard mahdollistaa osallistujien piirtämisen, kirjoittamisen sekä erilaisten muotojen ja leimojen asettamisen yhteiselle valkokankaalle. Tässä hyödynnetään Annotation Tools -työkaluvalikoimaa.

Zoom annotation tools työkalut

Työkalu soveltuu kuitenkin vain hyvin kevyeeseen työskentelyyn. Zoomin whiteboard sisältää monia rajoituksia, joiden takia sitä ei voi suositella vaativampiin tilanteisiin:

 • Whiteboardin sisältö on aina tilapäistä. Sisältö häviää, kun kokous päättyy. Sisältö häviää myös, jos boardin omistaja siirtyy toiseen kokoukseen (ml. Breakout Rooms).
 • Whiteboardia ei em. syystä voi valmistella etukäteen. Whiteboardin sijaan voit tosin jakaa omalta näytöltäsi jonkin valmiin sapluunan (esim. kuva tai PPT-dia), jonka päälle Annotation Toolsilla piirretään. (Katso ohje Annotation Toolsin käyttöön.)
 • Osallistujat eivät voi siirtää boardille asetettuja elementtejä, eivätkä muokata omia tekstejään. Ainoastaan Host voi tehdä tämän.
 • Whiteboardit ja Annotation Toolsilla tehdyt merkinnät voi tallentaa kuvaksi omalle tietokoneelle Save-painikkeella, mutta tallennettuja kuvia ei voi palauttaa Zoomiin. Aiemmin tallennetun kuvan päälle voi tosin tehdä lisää sisältöä – mutta aiempia sisältöjä ei voi muokata.

Tutustu:

Suosituksemme

Jos organisaatiollanne on tarve aloittaa laajamuotoinen visuaalinen etäyhteistyö, suosittelemme tähän Miroa tai Muralia.

Flinga, Jamboard sekä Zoomin whiteboard sopivat satunnaiseen ideointiin ja kevyeeseen visualisointiin yhdessä, muttei laajempien co-creation -prosessien fasilitointiin.

Microsoft Whiteboard ei ole vielä valmis laajaan käyttöön artikkelissa mainittujen puutteiden vuoksi. Oman organisaation sisällä (jos kaikki ovat Windows-käyttäjiä) sitä voi kuitenkin hyödyntää jo tänään kokousten, koulutusten ja työpajojen elävöittämiseksi.

Ota etäfasilitointi haltuun valmennuksella

Toteutamme organisaatiolle tarpeisiinne räätälöityjä valmennuksia tilauksesta. Yhteistyössä varmistamme, että osallistujat saavat valmennuksesta aitoa hyötyä omassa työssään. Autamme soveltamaan fasilitointitaitoja kaikilla etäkokousalustoilla (mm. Skype for Business, Microsoft Teams, Google Meet, Zoom ja WebEx). Lue lisää vaikuttavien verkkotilaisuuksien fasilitointivalmennuksistamme ja pyydä tarjous:

Lue lisää etäfasilitoinnin valmennuksista

Lisälukemista

Kun haluat ymmärtää enemmän fasilitoinnista

Miten onnistua yhteistyössä etänä? Kuinka lisätä dialogisuutta työelämässä? Mitä läpimurtopäätökset ryhmässä edellyttävät? Hyödynnä asiantuntijoidemme maksuttomat materiaalit ja paranna taitojasi johtaa työelämän tuloksellisia ryhmäprosesseja!

Lataa maksuttomat oppaat ja katso webinaaritallenteet

Autamme onnistumaan yhteistyössä – myös etänä!

Kuinka hyödyntää fasilitointia ja tehdä yhteistyöstä entistäkin vaikuttavampaa? Autamme teitä kehittämään kokous- ja työpajakulttuurianne osallistavammaksi ja yhdistämään asiantuntijoidenne osaamisen. Toteutamme organisaatiollenne tarpeisiinne räätälöityjä valmennuksia tilauksesta. Tiukassa tilanteessa ammattifasilitaattorimme ovat myös käytettävissäsi tilaisuuksien suunnitteluun ja vetämiseen. Toteutamme valmennuksia ja työpajoja sekä suomeksi että englanniksi.

Ota yhteyttä ja kerro meille tarpeestanne!

 

Jonas Rajanto

Jonas Rajanto on verkkotyöskentelyyn erikoistunut fasilitaattori ja valmentaja Grape Peoplella. Hän valmentaa virtuaalifasilitointitaitoja tiiminvetäjille, projektipäälliköille, kouluttajille, myyjille ja muille, joille verkkotilaisuudet ovat olennainen osa työtä. Jonaksen tavoite on tehdä virtuaalisessioista yhtä vaikuttavia ja miellyttäviä kuin kasvotusten tapaamiset.

Verkostoidu: LinkedIn | Twitter

Jonas Rajanto

Jonas Rajanto on verkkotyöskentelyyn erikoistunut fasilitaattori ja valmentaja Grape Peoplella. Hän valmentaa virtuaalifasilitointitaitoja tiiminvetäjille, projektipäälliköille, kouluttajille, myyjille ja muille, joille verkkotilaisuudet ovat olennainen osa työtä. Jonaksen tavoite on tehdä virtuaalisessioista yhtä vaikuttavia ja miellyttäviä kuin kasvotusten tapaamiset.

Verkostoidu: LinkedIn | Twitter