Dynaaminen fasilitointi ja kollektiivinen tunne

8.2.2018

En lakkaa ihmettelemästä, ja ihailemasta, dynaamista fasilitointia, Jim Roughin jo 1980-luvulla kehittämää keskustelumenetelmää. Menetelmä on ainakin ensisilmäykseltä yksinkertaisuuden huippu: Ryhmä keskustelee ja fasilitaattori kirjaa keskustelua neljän otsikon alle:

Kun fasilitaattori tulkitsee, että keskustelu on käyty, hän pyytää ryhmää kiteyttämään keskustelun ja kirjaa kiteytyksen tyhjälle fläpille. Siinä kaikki. Ainakin periaatteessa. Ja kuitenkin menetelmässä riittää vivahteita ja opittavaa vuosiksi.

Merkittävintä oli se tunne, mikä ryhmässä keskustelun aikana heräsi. – valmennukseen osallistunut

Valmensin taas hiljattain dynaaminen fasilitointi -menetelmää ryhmälle ja kävimme aluksi yhden harjoituskeskustelun. Minä siis fasilitoin ja ryhmä keskusteli. Aiheeksi valitsimme oikean ryhmää askarruttavan aiheen. Keskustelu oli erittäin mielenkiintoinen ja polveili yllättäviin suuntiin. Treenin jälkeen yksi osallistujista tuli sanomaan minulle, että merkittävintä oli se tunne, mikä ryhmässä keskustelun aikana heräsi.

Mielestäni kyseinen osallistuja osui aivan menetelmän ytimeen. Menetelmä houkuttelee osallistujia tuomaan negatiivisia tunteita, eli niitä huoliaan, esille. Ne tulevat kirjatuksi ja osallistuja kokee tulevansa kuulluksi. Kuitenkin se vielä voimakkaampi hetki on, kun ryhmä kollektiivisesti tulee tietoiseksi, milloin pelkän kirjaamisen ja milloin fasilitaattorin tietoisen peilauksen avustuksella, heidän yhteisestä ääneen lausumattomasta huolestaan. Ryhmä vapautuu huolestaan, jolloin siltä vapautuu energiaa oivaltamaan, mitä oikeasti pitää tehdä.

Dynaaminen fasilitointi - neljä fläppitaulua

Dynaaminen fasilitointi -menetelmässä keskustelun anti jaetaan neljään kategoriaan.

Dynaaminen fasilitointi -menetelmä on mielestäni myös parhaimmillaan juuri näissä tilanteissa, joissa aiheeseen sitoutuu tunteita. Ei haittaa vaikka itse aihe on monimutkainen tai hankala (tai mahdoton ratkaista, kuten Jim Rough sanoo). Sen sijaan jotain intohimoa pitäisi löytyä asian ratkaisemiseen, muuten jäädään helposti pintatasolle jutustelemaan.

Tulevia ihmeellisiä dynaamisia fasilitointeja odotellessa ja menetelmää ihmetellessä,

Miikka Penttinen
fasilitaattori ja fasilitointivalmentaja
Grape People Finland Oy

Katso Miikan esittelyvideo

 

 

 

Fasilitointivalmennus – Opi taidot käytännössä!

Onko sinulla jo fasilitoinnin perusteet hallussa ja haluat kehittää fasilitointitaitojasi? Tarvitsetko taitoja monimutkaisten ja haastavien ryhmätilanteiden fasilitointiin? Tutustu jatkotason valmennukseen Tehopakkaus II – Edistynyt fasilitointi. Valmennuksessa opit fasilitoinnin parhaat ryhmätyömenetelmät, jotka soveltuvat erityisesti isoihin ja haastaviin ryhmätilanteisiin.

Lue lisää valmennuksesta